Ponedjeljak sigurno neradni u ZDK!

Kako ekskluzivno saznaje Zenicablog, Vlada Zeničko – dobojskog kantona je pripremila odluku, kojom bi na području ovog kantona, za institucije, organizacije, firme, škole i druge subjekte, 26. novembar (ponedjeljak) bio neradni dan. Odluka o tome biće donesena u petak ujutro, ukoliko definitivno ne dođe do nastavka sjednice Vlade Federacije, koja bi, između ostalog, trebala odlučivati i o neradnom danu, 26. novembru, na području Federacije.

Ranije ove sedmice federalno Ministarstvo za rad i socijalnu politiku je donijelo odluku da se nedjelja, 25. novembar “ne prenosi” kao neradni dan na ponedjeljak. Uobičajena praksa već decenijama da, ako jedan od dana praznika (Nova godina, prvi maj, Dan državnosti…) bude neradni, da se taj dan “prenese” na prvi naredni radni, po prvi put je prekinuta/prekršena, iz nepoznatih razloga.

Prvi je reagovao federalni premijer Nermin Nikšić, koji je najavio da će Vlada Federacije danas promjeniti odluku svog ministarstva. Nikšić smatra da se takvom odlukom negira Dan državnosti. Međutim, Vlada FBiH je prekinula zasjedanje nakon izlaska nekoliko ministara, čime je izgubila kvorum.

Premijer Unsko – sanskog kantona Hamdija Lipovača najavio je da će ovaj Kanton, neovisno od ostatka Federacije, donijeti odluku o neradnom danu. Za portal Zenicablog premijer ZDK Fikret Plevljak potvrdio je danas oko 15,30 da je i ovaj Kanton pripremio istovjetnu odluku –

– Sačekaćemo konačan ishod Vlade Federacije i ako se ujutro (petak) definitivno potvrdi da nema ništa od odluke na federalnom nivou, Vlada ovog Kantona će donijeti odluku koja će važiti za institucije, organizacije i ustanove na području ZDK, kazao  je Plevljak za Zenicablog.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close