Pomoć poplavljenoj Gračanici: 87 pfeninga po glavi stanovnika!?

Gračanica je odbila prihvatiti 35.000 maraka pomoći od Federacije i na taj način otkrila mnogo veći problem – Vlada je pomoć dijelila na osnovu pogrešnih i nepotpunih podataka. Žurnal otkriva da je već pri prvom pokušaju pomoći Vlada Federacije napravila pometnju

Piše: Semir Mujkić

Vlada Federacije preispitat će svoju odluku o dodjeli 35.000 maraka pomoći Gračanici nakon što je ova opština odbila primiti tu pomoć, potvrdio je za Žurnal Nusret Helić, načelnik Gračanice nakon što je u srijedu imao sastanak sa premijerom Federacije Nerminom Nikšićem. Helić još uvijek ne zna koliko će novca Gračanica dobiti ali je otkrio da Vlada Federacije nije imala potpuni izvještaj o štetama u ovom gradu.

Neko nije dostavio podatke o štetama u Gračanici – kaže Helić i objašnjava da je Vlada imala samo dio izvještaja o štetama od klizišta ali ne i poplavljenih domaćinstava pa je 280 oštećenih kuća nedostajalo u izvještaju po kojem je Vlada dijelila sredstva: Zalutao je komplet izvještaj iz Gračanice.

Političko kažnjavanje

Vijećnik iz Gračanice Mirsad Čamdžić inicirao je odbijanje pomoći Vlade Federacije. Ne zbog samog iznosa novca nego zbog nejasnih kriterija.

Svi razumijemo da nema novca, problem je u njegovoj raspodjeli – smatra Čamdžić u čijoj opštini je šteta od poplava oko 45 miliona maraka u što je uračunato i 25 poplavljenih kompanija i klizište koje je potpuno uništilo selo Lukavac u blizini Gračanice:

Pomoć koju su oni predvidjeli iznosi 87 pfeninga po glavi stanovnika!?

Čamdžić kaže da mu je žao što moraju navoditi primjere drugih opština ali da ne može shvatiti kriterije po kojima Srebrenik sa manjim štetatama od poplava dobije 300.000 maraka, što je devet puta više novca od Gračanice. Ova odluka Vlade dovela je do rasprave u Gračanici da li su stanovnici ove opštine politički kažnjeni.

Ne bi trebalo biti političko kažnjavanje – smatra Čamdžić kome nije jasno kako Vlada odmah tokom sjednice nije vidjela svoju grešku i da se niko nije zapitao kako samo 35.000 za Gračanicu iako su ministri upoznati sa štetama:

Odmah je trebalo reagovati.

Opština je smanjenjem troškova administracija do sada uspjela iz budžeta usmjeriti oko 300.000 maraka za pomoć nakon poplava. Odbijanje pomoći za Čamdžića je bilo vraćanje digniteta opštini.

Greška Vlade

Grešku je priznao i ministar u Vladi Damir Mašić koji je u Gračanici najviše prozivan jer dolazi upravo iz ovog grada.

Podaci koji su dostavljeni Vladi nisu bili odgovarajući – rekao je Mašić kratko za Žurnal tokom sjednice Vlade:

Dogovoreno je da se izvrši poravnanje.

Načelnik Gračanice Nusret Helić dostavio je potpuni izvještaj premijeru Federacije od kojeg je dobio obećanje da će Gračanici biti dodijeljena sredstva na osnovu istih kriterija i novog izvještaja.

Ispravit će što pripada Gračanici i mi očekujemo još najmanje 100.000 maraka – kaže za Žurnal Helić koji nakon svega smatra da je greška bila slučajna:

Iz onoga što su meni prezentovali nije bilo namjere.

On očekuje da će Vlada donijeti novu odluku već u narednih 15 dana.

Koliko god po kriterijima pripada nama mi ćemo biti zadovoljni – kaže Helić ali dodaje da se podaci moraju provjeriti:

Dolazit će nova sredstva za sanaciju poplava i neko će morati provjeriti podatke.

Još uvijek je nejasno koje je podatke koristila Vlada. Iako načelnik Helić smatra da su to podaci Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzle, direktor uprave Zdenko Tadić to negira.

Jedini izvještaj koji je ova uprava poslala Vladi Federacije i Federalnoj upravi Civilne zaštitie jeste onaj preliminarni pravljen tokom poplava. Taj izvještaj navodi da je šteta od poplava u Gračanici oko 34 miliona maraka i na osnovu njega je Gračanici dodijeljeno oko 50.000 maraka.

Tadić navodi da je tuzlanska uprava još prije mjesec dana poslala zahtjev Vladi Federacije da se poplavljenim opštinama u Tuzlanskom kantonu dodijeli po 100.000 maraka od Vlade i Federalne uprave civilne zaštite. Odgovor nikada nisu dobili, kaže Tadić.

U međuvremenu su iz nekih drugih izvora tražene procjene šteta i sve to što je rađeno poslije nije išlo preko nas – objašnjava za Žurnal Tadić i dodaje da još uvijek čekaju konačne procjene štete i izvještaje opština odnosno opštinskih civilnih zaštita:

Tada ćemo ponoviti zahtjev Vladi Federacije i to je procedura u koju tek treba da uđemo.

Tadić priznaje da je i njemu bilo neobično vidjeti iznose pomoći.

Veoma sam iznenađen odlukama jer su u Gračanici nakon Tuzle najveće štete u kantonu – kaže Tadić i u ovakvom načinu raspodjele pomoći vidi još jedan problem:

Logično bi bilo da mi dobijemo novac i da ga dijelimo opštinama.

Na ovaj način potpuno je preskočen jedan nivo vlasti u Federaciji.

Nije u redu da se raspodjela pomoći vrši sa Federacije direktno opštinama bez kantona i pogrešan je način ako se ne poštuju naši podaci.

Vlada Federacije napravila je ogromnu grešku već pri prvom pokušaju podjele pomoći jer nije provjerila podatke. Prije nego se do kraja podijeli oko pet miliona prikupljenog novca, Vlada će morati temeljito provjeriti svoje podatke i kriterije dodjele pomoći. Sve osim toga je politizacija i čista zloupotreba prijeko potrebne pomoći.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima: Nermin Nikšić, Gračanica, Vlada Federacije, Damir Mašić, Poplave, Semir Mujkić
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close