Kraj naftne krize: Libijska vlada od pobunjenika preuzela luke na istoku

Luke na libijskom istoku bile su od srpnja 2013. pod blokadom pobunjenika, pristaša autonomije, koji su sprečavali svaki izvoz nafte i izazvali pad proizvodnje na 250.000 barela dnevno, nasuprot gotovo 1,5 milijuna u normalno doba

Šef prijelazne libijske vlade Abdulah Al-Teni objavio je u srijedu navečer “završetak naftne krize” u Libiji, pošto je vlada preuzela nadzor nad dvije naftne luke na istoku zemlje koje su dosad kontrolirali pobunjenici.

Čelnik pobunjenika Ibrahim al-Džadhran najavio je sa svoje strane deblokadu terminala Ras Lanuf i al-Sedra, na zajedničkoj konferenciji za tisak s Al-Tenijem u Ras Lanufu.

Danas smo preuzeli kontrolu nad lukama Ras Lanuf i al-Sedra. Naftna kriza je tako okončana”, kazao je Al-Teni. Blokada drugih dviju luka (Al-Harida i Zvitina) ukinuta je još u travnju.

Potpuno ukidanje blokade u skladu je s primjenom sporazuma zaključena 6. travnja s vladom, istaknuo je Džadhran, dodajući da se radi o “gesti dobre volje” spram novog parlamenta izabrana prošlog tjedna, koji treba stupiti na dužnost za dva tjedna.

Luke na libijskom istoku bile su od srpnja 2013. pod blokadom pobunjenika, pristaša autonomije, koji su sprečavali svaki izvoz nafte i izazvali pad proizvodnje na 250.000 barela dnevno, nasuprot gotovo 1,5 milijuna u normalno doba.

Glasnogovornik vlade Ahmed Lamin je istaknuo da se izvoz neće moći odmah nastaviti iz tehničkih razloga.

“Trebat će još nekoliko dana”, kazao je on.

novilist.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close