BiHPrivreda

Poljoprivrednim proizvođačima Vlada FBiH duguje 11,5 miliona KM

Proljetna sjetva se bliži, a poljoprivrednicima u FBiH još nisu isplaćeni ni poticaji za 2017. godinu. Kako je u emisiji „Danas“ pojasnio Sejad Herceg, predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača Federacije BiH, svi se problemi gomilaju zbog neodržavanja sjednica Federalne vlade.

 – Za one koji ne žive od poljoprivredne proizvodnje teško je donijeti određene odluke i vidjeti šta jedan poticaj znači za poljoprivrednika. Sektor poljoprivrede je zaista u jednom opadanju, on ima teške turbulencije, kazao je Herceg.

Udruženja poljoprivrednika FBiH, zbog nastale situacije, uputilo je zahtjev Federalnoj vladi da održi sjednicu na kojoj će usvojiti Plan poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za 2018. godinu. Rok za usvajanje Plana je 31. mart. Međutim, poljoprivrednici smatraju da to neće biti realizovano, jer u svakoj izbornoj godini bivaju prevareni.

– Onaj ko vodi Ministarstvo i onaj ko želi da podijeli poticaje ne može to da uradi zato što koči neka druga strana. Mi se sada bojimo da od onih 67 miliona KM koje je predvidjela Vlada FBiH, da li će ministar imati na raspolaganju sav taj novac ili će imati manjka tih 11,5 miliona koje treba sad trenutno da uplati, ističe Herceg.

Izvor: alfa.avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close