Poljoprivrednicima ni marke od 300 miliona

Od skoro 300 miliona maraka, koje se u BiH u posljednjih šest godina ubiru po osnovu prelevmana, posebne vrste dažbina koja se naplaćuje prilikom uvoza nekih proizvoda, nijedna marka nije otišla za razvoj poljoprivrede, što bi po zakonu trebalo.

Ovo tvrde u udruženjima poljoprivrednika u BiH i ističu da su na ovo nadležnima ukazivali već godinama.

Stojan Marinković, predsjednik Komisije za zaštitu domaće proizvodnje BiH, kazao je da je već nekoliko puta pokušavao doći do podatka koliko sredstava je BiH dobila po osnovu prelevmana, ali da mu niko nije htio dati taj podatak.

“Hvala bogu da je neko konačno došao do tog podatka. Znao sam da su ta sredstva ogromna, ali da se radi baš o 300 miliona nisam očekivao. Sam podatak da poljoprivrednici nisu dobili nijedne marke od 300 miliona najbolje govori kakav je odnos naše države prema poljoprivredi”, ogorčen je Marinković.

On je istakao da je država odlučila potpuno uništiti proizvođače hrane u BiH, što će u budućnosti imati nesagledive posljedice.

Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH, kazao je da je problem s prelevmanima godinama prisutan u BiH i da se niko ne trudi da ga riješi.

“Kada su prelevmani uvedeni negdje 1998. godine, godišnje smo daleko više ubirali po tom osnovu, jer su i njihove stope bile veće i važili su za više proizvoda. Da su ta sredstva usmjerena u poljoprivredu, bilo bi puno lakše”, kazao je Jeleč.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i farmera RS, kazao je da je on stalno ukazivao i pitao gdje su ogromna sredstva koja se godišnje ubiru po osnovu prelevmana, ali da niko od nadležnih nikada nije to pitanje aktuelizovao.

Jerko Ivanković Lijanović, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kazao je da smatra da su mnogo veća sredstva prethodnih godina sakupljena po ovom osnovu, ali da nikada nisu raspodijeljenja za unapređenje poljoprivrede.

“Ne postoji politička volja da se to uradi. Iako je ranije čak bila obavezujuća odluka da ta sredstva moraju biti raspodijeljena poljoprivredi, to nikada nije urađeno”, kazao je Ivanković Lijanović.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, precizirao je da je za deset mjeseci ove i u proteklih šest godina, po osnovu prelevmana, naplaćeno 286,2 miliona maraka, ali da UIO BiH nije nadležna da ta sredstva uplaćuje za poljoprivredu.

“UIO BiH ove prihode, nakon što ih naplati, raspoređuje korisnicima, odnosno državi, entitetima i distriktu Brčko, zajedno sa svim ostalim prihodima od indirektnih poreza, odnosno zajedno s prihodima od PDV-a, carina, akciza, putarina. Tu se naša nadležnost završava”, pojasnio je Kovačević.

On je kazao da, kada se sredstva doznače korisnicima, dalju raspodjelu vrše nadležna entitetska ministarstva finansija i nadležna služba u distriktu Brčko.

On je kazao da prihodi po osnovu prelevmana imaju značajan pad, što je potpuno očekivano, jer se od 2008. godine primjenjuje trgovinski dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom, koji predviđa postepeno ukidanje carinskih dažbina na uvoz proizvoda koji imaju porijeklo iz Evropske unije.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close