BiHPolitika

Politika RS-a nije politika jačanja centralizovane i unitarne BiH

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik smatra da je sadašnja srpska struktura na nivou BiH “potpuno devastirala poziciju Republike Srpske” i poziva građane Srpske da odbace takvu politiku Saveza za promjene, koji je nazvao “savezom za rikverc”

Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske, rekao je da je Srpska politički stabilna jer ima stabilnu skupštinsku većinu i Vladu koja izvršava sve poslove, ali da je loš njen politički položaj na nivou BiH jer je ugrožen djelovanjem Saveza za promjene.

 

“Savez za rikverc, a ne Savez za promjene, svojim politikama doprinio je da prioritet i afirmacija institucija BiH budu na nivou koji to ne zaslužuje, odnosno iznad onoga što jesu zakonska ovlašćenja mnogih organa”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Trebinju.

 

On je podsjetio da je Republika Srpska do prije godinu dana bila najvažniji institucionalni politički faktor u BiH i nijedna odluka u BiH nije mogla da bude postavljena na dnevni red, a da nije uvažena Republika Srpska.

 

“Sada je sve drugačije. To ovaj narod vidi i mora da zna da ono što čini savez za rikverc dugoročno, nacionalno i državnički šteti Republici Srpskoj. To moramo sanirati u najskorije vrijeme”, poručio je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

 

On je naglasio da politika Republike Srpske nije politika jačanja centralizovane i unitarne BiH.

 

“Mi se tome snažno suprotstavljamo. To je legitiman politički stav. Legitiman je zato što je zasnovan na Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu. Nelegitiman je stav unitarizacija i centralizacija BiH. I kada su nam god oni koji su to činili, stranci i političko Sarajevo, govorili da to ne čine mi smo smatrali da lažu. I svaki put smo bili u pravu kada smo se uvjerili da je to bila laž. Republika Srpska mora da vodi računa o tome”, napomenuo je Dodik.

 

On je ukazao da je izdaja “kada odete u Sarajevo i tamo favorizujete organe BiH na štetu Republike Srpske”.

 

Dodik je rekao i da zna da u “SDS-u ima dobrih ljudi, manje u PDP-u”, ali da “oni u svakom slučaju moraju odbaciti politiku izdaje”.

 

“Uvjeren sam da su oni sa stanovišta političke podrške u silaznoj putanji. Ankete rađene za potrebe stranaca govore da je SNSD kao partija povećao podršku u javnosti u odnosu na ono što je bio izborni rezultat. Naša podrška je u ovom trenutku 33,7 odsto, a SDS se, u odnosu na podršku na izborima kada je imao 21 odsto, survao na 11,3 odsto, što govori o tome da narod već kažnjava. U svakom slučaju za nas je dobro da SDS ostane još tamo da se vidi obim te izdaje”, naveo je Dodik.

 

Zato se, kaže Dodik, uporno boje SNSD-a i koalicije oko ove stranke.

 

“Stalno se pitaju hoćemo li ući navodno u neku vlast na nivou BiH. Mi ne idemo u vlast i nismo bili u vlasti BiH. Mi smo tamo kao predstavnici Republike Srpske. Obim i karakter vlasti na nivou BiH nas ne zanima! Mi ne biramo ko tamo dolazi u ime Hrvata ili Bošnjaka. Mi tamo idemo kao legitimni predstavnici srpskog naroda i Republike Srpske. Kada tamo odemo, mi nismo u vlasti, nismo partneri, ni koalicija, i to smo pokazali svih prethodnih osam godina kada smo tamo bili. Nažalost, ovi drugi to nisu”, rekao je Dodik.

 

Prema njegovim riječima, najbliži su istini oni koji za Savez za promjene kažu da su podanici /lidera SDA/ Bakira Izetbegovića.

 

“Možemo da im pripišemo još mnogo štošta što ide uz te njihove izdajničke i kolaboracionističke aktivnosti. Teme koje su oni nametnuli možda su danas ovdje dominantne, ali će i to proći, kao što sve prolazi. Vidjeće se kolika je to bila nepotrebna laž”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Trebinju.

 

Prema njegovim riječima, u posljednjih godinu dana, ukoliko se pokuša napraviti hronologija od kada su u Sarajevu predstavnici Saveza za promjene, “vidi se kolika je izdaja, i narod to ne prašta”.

 

“Narod, možda, u trenutku ne razumije da se izdaja dešava, ali kada sazna neće oprostiti. Pozivam ljude širom Republike Srpske da odbace tu politiku Saveza okupljenog oko SDS-a, PDP-a i nekih drugih”, rekao je Dodik.

 

On je ocijenio da su političari iz stranaka iz Saveza za promjene zarad lične promocije zanemarili nacionalnu i državnu odgovornost i pokušavaju tako da devastiraju Republiku Srpsku.

 

“Republika Srpska je za nas i za mene kao predsjednika svetinja. Nema prečeg političkog zadatka, osim jačanja Srpske”, poručio je Dodik.

 

Dodik je istakao da je Skupština Republike Srpske najefikasniji parlament u regionu i u prošloj godini je u najvećoj stopi realizovano sve što je bilo planirano, Vlada Srpske je predložila i usvojeni su svi bazični dokumenti.

 

“Sa stanovišta efikasnosti institucija apsolutno je jasno da je ta efikasnost na strani Republike Srpske”, poručio je Dodik.

 

(Oslobodjenje.ba)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close