BiHPolitika

Politika ne želi primjenu antikoruptivnih zakona u praksi

U Sarajevu je prije nekoliko dana završena prva regionalna konferencija na kojoj se govorilo o upravljanju oduzetom imovinom iz krivičnih djela, te saradnji agencija. Agencija za upravljanje oduzetom imovinom u FBiH postoji oko godinu dana, istakao je u Dnevniku TV1 Eldan Mujanović, profesor na Fakultetu kriminalističkih nauka UNSA.

 

Najvažniji zaključci su da se kapaciteti koji se tiču upravljanja takvom imovinom su sastavni dio sistema za njeno oduzimanje.

“Bez njih sistem bi teško mogao funkcionirati u pravcu efikasnijeg otkrivanja i oduzimanja. Praksa se mora usklađivati s evropskim standardima. BiH je opterećena činjenicom da ima četiri krivično – pravna sistema unutar kojih postoje zakonske odredbe. Imamo tri institucije. Očekuje se i na državnom nivou i ta podjeljenost je problem“, poručio je Mujanović.

Podaci kada je FBiH u pitanju su iznad očekivanja. Najviše se radi u Sarajevu.

“Više od 25 miliona KM imovine je obuhvaćeno postupcima. To je ohrabrujuće. Kantonalno Tužilaštvo Sarajevo je najviše uradilo. Jedan od problema u primjeni seta antikoruptivnih zakona je nepostojanje političke spremnosti da se zakon o suzbijanju korupcije i političkog kriminala primjeni u praksi. Politički krugovi iz nekog razloga to ne žele“, jasan je Mujanović.

POGLEDAJTE VIDEO

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close