BiHPolitika

Dodik i Čović ruše BiH na liniji logike velikodržavnih koncepata iz devedesetih godina

Politički analitičar Esad Bajtal upozorava u razgovoru za Vijesti.ba da vlast u BiH ne želi istinske reforme, jer bi one značile odricanje od svih privilegija, te stvaranje pravne države koja bi morala preispitati kako ko od nas danas živi, zašto neko nema hljeba, a neko ima vile, bazene, avione, skupocjene automobile i slično.

Umjesto da se raspravlja o životnim, egzistencijalnim problemima, stalno se na scenu stavljaju neki dežurni problemi – referendumi, revizije za koje se unaprijed znalo da ne mogu proći na taj način, te ucjene sa RTV servisima, izbornim zakonom… To je projektovanje u javni i društveni prostor BiH dežurnih problema, kako bi se njima prikrili stvarni egzistencijalni problemi građana, naglašava Bajtal.

VIJESTI.BA: Kako biste protumačili izjavu člana Predsjedništva HNS-a BiH i delegata Kluba Hrvata u državnom Parlamentu Maria Karamatića da će BiH ostati bez Vijeća ministara, a Federacija BiH bez Vlade ukoliko SDA ne prihvati “hrvatski” prijedlog o izmjenama Izbornog zakona i zakona o RTV servisu? On tvrdi da tada Vašingtonski i Dejtonski sporazum ne bi vrijedili, te da bi Hrvati u BiH imali pravo na revitalizaciju Herceg-Bosne. Kako tumačite ove navode? 

BAJTAL: Ova izjava je ujedno i ucjena i prijetnja. S druge strane, to je samo finale vječitog zamajavanja javnosti da sve to što se politički radilo, što se komplikovao politički život na javnoj sceni FBiH, bilo je u službi onoga što se stalo osporavalo, a to je oživljavanje Herceg-Bosne zarad koje grupa u Hagu, barem za sada, na plećima ima 120 godina zatvora, a očito će imati i više. To samo potvrđuje činjenicu da su bili u pravu oni koji su se kritički odnosili prema politici Dragana Čovića i HNS-a.

VIJESTI.BA: Dakle, iz Karamatićeve izjave progovara politika Dragana Čovića?

BAJTAL: To je jasno. Samo se sada to uokviruje u HNS ili nešto drugo, stvar se pokušava objektivizirati. Kada to nije moglo visokom sofisterijom, onda se podleglo pritisku, instinsktu, refleksu da se konačno otvoreno, glasno i jasno govori jezikom ucjena i prijetnji.

VIJESTI.BA: Je li ovo direktan poziv na kršenje ustavnog poretka u BiH?

BAJTAL: Svaka ucjena uvijek je neko rušenje. Ucjene i prijetnje nisu ništa normalno, ni u smislu retorike, niti u smislu akcije koje bi mogle uslijediti. Prijeti se raspadom, gubljenjem Vijeća ministara BiH, Vlade FBiH, uspostavljanjem nečega što je već bilo na zločinačkim osnovama i čemu se sudi. To su očigledne prijetnje i to vrlo ružne. To nije politika, to je sila upakovana u verbalni paket sa porukom: “Evo izvolite, pa birajte”.

VIJESTI.BA: HDZ BiH da se do kraja mjeseca u parlamentarnu proceduru upute prijedlozi za izmjene Izbornog zakona koji će Hrvatima omogućiti da sami biraju svoj člana Predsjedništva BiH, kao i uspostavljanje javnog RTV kanala na hrvatskom jeziku. Vjerujete li da će ova inicijativa dobiti podršku državnih parlamentaraca? Hoće li se pristati na Čovićeve zahtjeve?

BAJTAL: Zaista ne znam da li će dobiti podršku. U ovoj zemlji nikada ništa ne možete prognozirati, jer je u pitanju iracionalni, a ne racionalni sistem. No, činjenica je da sve to raskrinkava Čovićevu politiku i da je sve to u službi rušenja ne samo federalnog dijela ove zemlje, nego kompletne države, koje proizilazi iz jednog prisnog, tobože, prijateljskog, a zapravo očito politički dobro uvezanog sistema dua Dodik – Čović.

To je jasno svih ovih godina. Čović javno zagovara BiH, a pri tome je najbolji politički partner Dodiku, koji javno govori o tome kako ne želi ovu zemlju, kako je ona privremena, kako će se ona raspasti, a kako je samo RS stabilna forma.

Ne možemo biti naivni. Ovo je govor činjenica. Njih dvojica prisiljavaju sve nas da budemo i gluvi i nijemi i slijepi, a rade to što rade. A to šta i kako rade, to je očigledno rušenje ove zemlje. Ruše BiH na liniji logike velikodržavnih koncepata iz devedesetih godina – velike Srbije i velike Hrvatske. To govori logika, ne govorim to ja.

VIJESTI.BA: Ukoliko izostanu izmjene Izbornog zakona BiH, pojedini visoki zvaničnici govore o mogućnosti neodržavanja opštih izbora 2018. u BiH. Postoji li opravdan bojazan od ovakvih najava? Ili je to još jedna politička mantra?

BAJTAL: Sve to je populistička priča, ucjene i prijetnje. U Mostaru više od osam godina nema izbora. To nikoga ne brine. Sada se odjednom govori o mogućnosti izostanka izbora i pokušava se politički kapitalizirati.

Bez obzira na to šta će biti, ovo što se u BiH radi nije politika, nego politikanstvo. Osim dvije pomenute strane, postoji i treća koja je takođe njihov dobar partner u svemu ovome, samo je ona nekada manje, a nekada više vidljiva. To važi i za Dodikovu i za Čovićevu stranu, dakle, zavisno od situacije, one su manje ili više vidljive, ali to ne znači da ih nema ili da nisu prisutne na sceni.

VIJESTI.BA: Zašto su izmjene Izbornog zakona BiH ponovo stavljene kao dominantan prioritet, umjesto onoga o čemu se pričalo na početku ovog mandata – socijalne i ekonomske reforme u BiH i zadaća koju nam je zadala EU?

BAJTAL: Domaći političari ne mogu ništa reformisati. U ogromnoj pljački BiH, u ogromnoj prevari naroda i građana BiH, reforma je nešto što ne dolazi u obzir. Reformisati znači odreći se svih privilegija. Reforme bi morale pristati na oblik pravne države koji bi morao preispitati kako ko od nas danas živi, zašto neko nema hljeba, a neko ima vile, bazene, avione, skupocjene automobile i slično.

Umjesto da se raspravlja o životnim, egzistencijalnim problemima, stalno se na scenu stavljaju neki dežurni problemi – referendumi, revizije za koje se unaprijed znalo da ne mogu proći na taj način, te ucjene sa RTV servisima, izbornim zakonom… To je projektovanje u javni i društveni prostor BiH dežurnih problema, kako bi se njima prikrili stvarni egzistencijalni problemi građana.

Govorimo o problemima ove vrste – 50 posto građana BiH je na rubu siromaštva, a još 30-ak procenata je ispod granice siromaštva. Prema svjetskim istraživanima, mi smo pretposlednja najbjednija zemlja u svijetu, ispod nas je samo Venecuela. Prije dvije godine bili smo 17 najbjednija država, prije godinu dana 13, a sada smo pretposlednja. No, da bi se pobjeglo od stvarnih problema, naši političari na svenu stavljaju one vještačke.

Stvarni problemi kažu političarima: “Obećali ste građanima to i to. Ništa od toga nise ispunili. Vi više niste legitimni predstavnici svojih naroda. Vi morate ići!”. No, oni neće da idu, jer je ovo vlast bez odgovornosti i bez obaveza. Rade šta hoće i kako hoće, mimo svih obećanja koja su dali narodu.

Razgovarala: Nevena Ćosić

(VIjesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close