Pokrenuti nove načine borbe protiv terorizma

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kazao je nakon današnjeg sastanka u Sarajevu s ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Maureen E. Cormack da se definitivno moraju upotrijebiti novi načini i kapaciteti u borbi protiv terorizma koji će dati konkretne odgovore na ovaj problem.

– Moramo dati odgovore na ideologiju koja zagovara nasilni ekstremizam kao i borbu protiv osoba koje podstrekavaju i finansiraju terorizam u BiH – istakao je Mektić.

Napomenuo je da će s tim u vezi osposobiti kapacitete Tužilaštva BiH i policijskih agencija te da to mora biti koordinirana i zajednička aktivnost.

Već je, kaže, postignut dogovor o tome da se izvrše organizacione promjene u Tužilaštvu BiH u smislu stvaranja odjela koji će činiti tužioci koji će se isključivo baviti problemom terorizma.

– Također ćemo iz policijskih struktura u BiH formirati operativnu podršku koja će biti specijalizirana da pruža servis Tužilaštvu u pogledu borbe protiv terorizma – kazao je Mektić.

Konstatirao je da BiH već ima dobar institucionalni kapacitet i pravni okvir, ali da je upitno da li su policija i Tužilaštvo u BiH dovoljno educirani. S tim u vezi, kazao je da je zamolio Cormack za podršku SAD-a u pogledu obuke i edukacije u vezi s borbom protiv terorizma.

Cormack je podsjetila da je terorizam globalni problem koji je zahvatio SAD, veći dio evropskih zemalja, kao i Bliski Istok.

– Razgovarala sam s kolegama iz Ministarstva pravosuđa i FBI-a o praktičnim vidovima saradnje koju već imamo s BiH u vezi s ovim problemom, kao i načinima na koje možemo tu saradnju i unaprijediti – kazala je Cormack.

Najavila je saradnju sa bh. institucijama na svim nivoima u pogledu projekata i planova u borbi protiv terorizma te istakla da će istovremeno tražiti da se poštuju svi zakonski okviri i ljudska prava.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close