-TopSLIDEBiHPolitika

Pokrenuta smjena Andelije, Buljubašić novi direktor EPBiH

Vlada FBIH na današnjoj je sjednici u Sarajevu pokrenula procedure za smjenu generalnog direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije.

Naime, data je saglasnost Nadzornom odboru EP BiH za smjenu generalnog direktora, potvrđeno je za Vijesti.ba iz Vlade.

Nakon što je data saglasnost Nadzornom odboru EP BiH za smjenu generalnog direktora, data je i saglasnost da se Sanel Buljubašić imenuje za novog direktor Elektroprivrede BiH.

Sanel Buljubašić je već bio u upravi Elektroprivrede BiH kao član Nadzornog odbora i riječ je o nekadašnjem načelniku Srebrenika i kadru SDP-a.

Buljubašić je trenutno na funkciji tehničkog direktora Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Srebrenik.

Na čelu Srebrenika, Buljubašić je bio do jula 2014. kada je podnio ostavku iz zdravstvenih razloga.

Rođen je 29. septembra 1976. godine u Tuzli. Srednju školu završio 1995. godine u Srebreniku. Mašinski fakultet u Tuzli završio je 2000. godine.

Magistrirao je 2007. godine, a doktorsku disertaciju odbranio 2017. godine.

Podsjetimo, Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine, zbog situacije u Rudniku mrkog uglja Zenica, uputio je danas premijeru FBiH Nerminu Nikšiću zahtjev za hitnom smjenom Uprave Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

Predsjednik sindikata Sinan Husić kazao je kako nema “potrebe da se dodatno obrazlaže ozbiljnost i težina situacije u svim rudnicima uglja u Koncernu JP EPBiH”.

– Situacija u zeničkom rudniku reflektuje se negativno na situaciju u svim drugim rudnicima u FBiH pa ne smijemo dozvoliti da se dodatno usložni te proizvede nesagledive posljedice – kazao je Husić, koji se nada da će reakcija Vlade FBiH biti u skladu s njihovim zahtjevom.

Pogotovo, dodaje, što je Uprava JPEPBiH “iskazala neozbiljan i neodgovoran pristup” nakon urgencije Vlade FBiH, koju su uputili 27. jula.

Zenički su rudari prekinuli proizvodnju 26. jula, nakon što je istekao zadnji rok za isplatu junske plaće te naknade za topli obrok za maj.

JP EPBiH, ni nakon urgencije Vlade FBiH, nije postupila po odredbama Sporazuma, koji su sindikalci 3. jula potpisali s Upravom RMU Zenica, a po instrukcijama i smjernicama iz JP EPBiH.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close