Pogledajte video! – Sve što trebate znati o Opštim izborima u Bosni i Hercegovini

12. oktobra u Bosni i Hercegovini će se održati Opšti/Opći izbori.

Za učešće na ovogodišnjim izborima CIK je ovjerio 723 kandidatske liste na kojima se nalaze 7.743 kandidata, te 80 kandidatskih lista za dodjelu kompenzacionih mandata sa ukupno 952 kandidata.

Kandidati koj su u konačnici ovjereni od strane CIK-a stranačkim ili koalicijskim listama predstavlja se na izborima za ukupno 518 mjesta: tri člana Predsjedništva BiH, predsjednika i dva potpredsjednika RS, 42 poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, 98 poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, 83 poslanika za Narodnu skupštinu RS-a, te za ukupno 286 kantonalnih poslanika u deset kantonalnih skupština u FBiH.

 

Plaćeno političko oglašavanje političkih subjekata na opštim izborima u Bosni i Hercegovini traje do subote, 11. oktobra do sedam sati ujutro, nakon čega nastupa izborna šutnja koja važi za sve učesnike u izbornom procesu i to do zatvaranja biračkih mjesta. Biračka mjesta na oktobarskim opštim izborima u BiH će se otvoriti u nedjelju, u sedam sati, a trebala bi biti zatvorena u 19 sati,

Prve preliminarne, nezvanične i nekompletne rezultate opštih izbora Centralna izborna komisija BiH će saopštiti 12. oktobra u 24 sata.

 

izbori81

 

 

Pročitajte za koga sve možete glasati

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close