Pogledajte sedam arhitektonskih čuda modernog svijeta

Zanimljivosti – Od Bliskog istoka do Kine

Inženjeri i arhitekti širom svijeta pomiču granice dosadašnjih mogućnosti građenje.

Od Bliskog istoka do Kine, svi grade veće i bolje nego prije. Tačnije, trude se to učiniti.

Guardian je izvukao najbolje od najboljih, pa donosimo njihov popis sedam svjetskih čuda:

Pekinška vazdušna luka

1980-ih godina, britanski arhitekt Norman Foster revolucionirao je terminal na Stanstedovom aerodromu i promijenio dotadašnju gradnju. Sad bi Zaha Hadid trebala postići čudo na pekinškom Daxing aerodormu, koji će biti najveći na svijetu.

Novi terminal imaće radijalni oblik koji bi trebao smanjiti duljinu putovanja putnika, a od jednog do drugog kraja će ‘krakovi’ biti udaljeni više od jednog kilometra.

Kraljevski toranj u Džedi u Saudijskoj Arabiji

Iako 828 metara visok Burj Khalifa trenutno plijeni pažnju u Dubaiju, stanje bi se moglo promijeniti kad gradnju Kraljevskog tornja završi isti čovjek zaslužan za gradnju dotad najvišeg tornja – Adrian Smith. Kraljevski toranj trebao bi biti viši od jednog kilometra.

Hong Kong- Zhuhai-Macao most

Kinezi su planirali povezati Hong Kong, Zguhai i Macao još otkad su povratili Hong Kong 1999. godine. 50 kilometra duga cesta bitće najdulji vodeni raspon na svijetu koji će preuzeti titulu od jednog drugog kineskog mosta u Jiaozhou zaljevu.

Černobilski reaktor u Ukrajini

Inženjeri SSSR-a koji su černobilsku nesreću stavili pod kontrolu izgradili su betonski sarkofag dizajniran tako da pokrije rupu koja se otvorila iznad uništenog reaktora. Upravo se gradi nova čelična konstrukcija, koja će se podići iznad reaktora, nakon čega može početi proces rušenja iznutra.

Sve u svemu, riječ je o užasno komplikovanom projektu kojem možemo samo poželjeti puno sreće.

Hotel Abraj Kudai u Meki

Područje oko Kaaba u Meki predstavlja će šumi kranova sljedećih nekoliko godina – dom, jer se tamo nadograđuje velika džamija u kojoj bi svake godine na hadžu moglo okupiti više od dva milona hodočasnika.

Ova četvrta najveća građevina na svijetu pružiće luksuzni smještaj u najpopularnijoj lokaciji islama. Ova transformacija će u potpunosti redefinisati Meku, dok mnogi plaču da se islamu oduzima fizička arheologija.

Londonska podzemna željeznica Crossrail

Iako su mnoge podzemne željeznice izgrađene širom svijeta, logistički manevar koji je bio potreban kako bi milionski grad nastavio funkcionisati iznad zemlje, bio je vrlo zahtjevan, a dosadašnja saznanja su se pokazala dostojnima svake pohvale.

Stadion FFR Grand Stade u Parizu

Za velike sportske događaje ništa nije važnije od velikog stadiona. Građevina koja 90 odsto vremena stoji zatvorena i usamljena, a zatim ugošćuje ogromne mase, predstavlja izuzetno težak zadatak, s kojim se bore arhitekti Populousa dok pokušavaju završiti stadion prije francuske ragbijaške federacije koja će ugostiti oko 82.000 navijača.

Ovaj stadion predstavnik je nove generacije koja ide prema veličanstvenijem, građanskom izgledu.

 

(Vijesti.ba)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close