Pogledajte najdetaljniju mapu stereotipa na svijetu

Umjetnik Martin Vargic stvorio je mapu svijeta koja prikazuje preko 1.800 predrasuda o zemljama, regionima, morima i okeanima prikazujući apsurd toga kako čovječanstvo bez prevelikih problema može da otpiše određene dijelove naše planete.

Autor: INDEPENDENT

Stvaranje standardne političke mape trajalo je 3 mjeseca uz pomoć korišćenja javno dostupnih geografskih podataka dok je na same predrasude potrošeno dodatnih mjesec i po dana.

Mapa je izuzetno detaljna i izuzetno opširna ali je svakako vrijedi pogledati.

Ona prikazuje Srbiju kao “ratnu zonu”, Crnu Goru kao “ništa”, BiH kao područje Alaha a hrvatsku „redovnog negativca“, Norvešku kao sinonim za njenu metal scenu, Rusija je povezana sa drogom krokodil dok je Kanada za mnoge, barem sudeći po predrasudama, zemlja hokeja i irvasa.

Međutim, Vargic je naglasio da se ne slaže sa ovim stereotipima od kojih su mnogi bazirani na pojednostavljivanju i dodao da su mnogi od njih uglavnom u vlasništvu mnogih zapadnjaka.

Po njemu, i sama mapa je stereotip stereotipa, s obzirom da je bazirana na ubjeđenjima određenih osoba i načinu na koji oni posmatraju svijet.

Vargic planira da unaprijedi  mapu u narednom periodu, ubacujući znatno više kulturoloških i geografskih razlika kao i određene reference iz pop kulture.

 

Pogledajte kompletnu mapu stereotipa u punoj rezoluciji

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close