Pogledajte kolika je vrijednost naših klubova u Premijer ligi BiH

Sljedeće sedmice počinje nova sezona Premijer lige BiH. Veliko je pitanje šta nas očekuje u narednoj sezon, da li će Željezničar nastaviti dominaciju, ili će Sarajevo napokon stići do titule koju navijači tima sa Koševa čekaju još od 2007. godine.

Široki Brijeg, Zrinjski, Čelik su favoriti iz sjene. Široki Brijeg igra konstantno dobro iz sezone u sezonu, dok se Zrinjski pojačao dovođenjem provjerenih igrača u našoj lig.

Favorit iz sjene i klub od kojeg navijači mnogo očekuju svakako jeste zenički Čelik sa klupe predvođen sjajnim stručnjakom Vladom Jagodićem, a na terenu Kajkutom, Mešanovićem, Baraćem i kapitenom Horićem. Velika prednost zeničana je što su zadržali kompletan tim kao i prošle sezone i upravo u tome bi se trebala očitovati njihova snaga.

Svi smatraju da je liga iz godine u godinu slabija jer najbolji igrači konstantno odlaze. Ono što brine jeste i čenjenica da tržišna vrijednost igrača iz PLBiH, slabi iz dana u dan.

Ukupna vrijednost svih timova i igrača naše lige procijenjena je na 45.975.000 eura.

Prema transfermarktu najskuplja ekipa je Sarajevo koja je procijenjena na 6.125.000 eura, sa tim da je u kadar uvršteni i Ivan Sesar koji je procijenjen na milion eura, ali je gotovo izvjesno da on neće ostati u timu sa Koševa. U tim Sarajeva uvršten je i  Nikola Komazec čija je cijena 350.000 eura.

Druga najskuplja ekipa je Sarajevski Željezničar koji vrijedi 5.900.000 eura,a nasjkuplji igrač Plavog tima je reprezentativac BiH Muamer Svraka čija je cijena 650.000 eura. Drugi nasjskuplji igrač Plavog tima je Eldin Adilović koji je procijenjen na 575.000 eura a treći je povrijeđeni lijevi bek Josip Kvesić koji vrijedi 500.000 eura.

Široki Brijeg je treća najskuplja ekipa naše lige koja vrijedi 4.650.000 hiljada eura. Njihov navrijedniji igrač je golman Luka Bilobrk koji vrijedi 425.000 eura, a drugi je Dino Ćorić igrač zagrebačkog Dinama na posudbi u Širokom Brijegu. Njegova vrijednost je 400.000 eura.

Najjeftinije procijenjena ekipa našeg prvenstva je Mladost iz Velike Obarske koja vrijedi 675.000 eura, a najskuplji igrač je Miodrag Vasiljević koji vrijedi 325.000 eura.

U nastavku pogledajte vrijednost svih klubova Premijer lige BiH i prosječnu starost igrača koji nastupaju za te timove.

www.magazinplus.eu – Sport Centar

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close