LifestyleTehnologija

Pogledajte kako orlovi love dronove (VIDEO)

Kako bi doskočila problemima koje ima sa sve većim brojem nelegalnih droneova, holandska policija počela je trenirati orlove da love quadcoptere onako kako to inače rade sa svojim plijenom.

U treniranju im pomaže danska kompanija “Guard From Above”, koja već godinama trenira ptice grabljivice, a u ovom slučaju, postupak je sljedeći: orao uči kako da identifikuje i napadne drone, nakon čega treba sletjeti na sigurno mjesto, daleko od ljudi.

Ovaj način kontrolisanja nelegalnih bespilotnih letjelica policija smatra sigurnijim od bilo kojeg drugog, jer orao cijelo vrijeme ima potpunu kontrolu nad njima, tako da letjelice pri naglom padu ne mogu nikoga povrijediti. Međutim, treneri se moraju pobrinuti da prilikom napada orao ne uništi drone, ali i da ne ozlijedi samoga sebe, grabeći letjelicu za opasne rotore.

Iako neki smatraju ovaj potez pretjeranim, holandske policijske snage tvrde da oni samo djeluju proaktivno, pošto ne žele doživjeti slučajeve poput onih u SAD-u, u kojima su nelegalni droneovi već omeli nekoliko vatrogasnih misija.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close