BiHPrivreda

Odluka o gradnji toplovoda iz Kaknja do 18. maja

Nakon što je Mašinski fakultet Sarajevo u konzorciju s kompanijama “Bosna-S” i “Enova” izradio studiju izvodljivosti za projekt toplovoda od Termoelektrane Kakanj do Sarajeva, investitor, “Elektroprivreda BiH”, revidirao je i prihvatio izvještaj kao platformu za realizaciju jednog od najznačajnijih razvojnih projekata, piše “Dnevni avaz”. Ovu informaciju potvrdili su i u “Elektroprivredi”.

“Obrađivač projektne studije opravdanosti snabdijevanja toplinskom energijom iz Termoelektrane Kakanj područja do Sarajeva, kao i samo Sarajevo, u januaru 2016. godine predao je središnji izvještaj studije. “Elektroprivreda BiH” je revidirala i prihvatila središnji izvještaj”, rečeno nam je iz “Elektroprivrede BiH”.

Trenutno, u skladu s odredbama ugovora, u toku je izrada nacrta studije, a trebao bi biti završen do 19. marta.

“U okviru ove finalne faze izrade, radi se tehhičko-tehnološka i tehno-ekonomska optimizacija sistema daljinskog grijanja. Također, u nacrtu studije bit će predočeni finalni ekonomsko-finansijski pokazatelji projekta s analizom osjetljivosti, okolinska analiza te analiza rizika”, pojašnjavaju iz ove kompanije.

Kako saznaje Avaz, a što je također potvrđeno i iz “Elektroprivrede, iz vještaj je pokazao da je projekt moguće izvesti pod odgovarajućim uvjetima, uz niz pogodnosti koje on donosi.

“Ruta toplovoda najvećim bi dijelom išla trasom Koridora 5C, gdje god to tehnički uvjeti dozvoljavaju”, navedeno je.

Cijena projekta još nije precizirana, ali bi to moglo biti poznato nakon optimizacije rješenja i finalnih analiza.

“Upravo to je predmet posljednje faze. Po predaji nacrta studije, naručilac, dakle ‘Elektroprivreda BiH, organizirat će njenu reviziju u koju će biti uključeni priznati stručnjaci iz ove oblasti. Usklađivanjem s revizijom dobit će se finalna studija, za šta je rok 18. maj 2016. godine. Ona će biti podloga za daljnje odluke u vezi s eventualnim pokretanjem i načinom realizacije projekta”, pojašnjavaju iz ove kompanije.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close