Poeni za Evropski parlament ili briga za BiH?

Šefovi diplomatija Austrije, Mađarske, Velike Britanije i Hrvatske u posjeti su BiH. Neki smatraju da se radi o podršci novom modelu pristupa prema BiH ali i prikupljanje poena za izbore za Evropski parlament.

(DW.DE)

Prije nekoliko sedmica evropski zvaničnici najavili su novi pristup BiH. Niko ne zna šta podrazumjeva novi pristup jer su i dalje odnosi isti i među političkim partijama ali i lidera tih partija prema evropskom putu BiH. Dolazak nekoliko šefova diplomatije u BiH protumačeno je s jedne strane kao podrška tom novom pristupu, iako još niko nije upoznat sa njim, i s druge, kao prikupljanje političkih poena za predstojeće izbore za Evropski parlament.

Šefovi austrijske i mađarske diplomatije Sebastian Kurz i Janos Martonyi održali su brojne sastanke s najvišim bh. zvaničnicima, a glavna poruka je kako BiH ne smije zanemariti svoj evropski put. Ništa novo rekli bi mnogi jer takve poruke dolaze u BiH već godinama.

Zabrinuti za stanje u BiH

Austrija i Mađarska opredijeljene su da pomognu BiH na putu ka Evropskoj uniji Austrija i Mađarska opredijeljene su da pomognu BiH na putu ka Evropskoj uniji

Kurz i Martonyi razgovarali su sa članovima Predsjedništva BiH o kreiranju mogućeg “novog pristupa” na putu integracija BiH u EU. Takođe došli su u BiH kako bi podržali put zemlje ka EU te kako bi iz prve ruke procjenili stanje u BiH.

„Zabrinuti smo onim što smo posljednjih sedmica mogli vidjeti i civilne proteste građana shvatamo ozbiljno, oni nas zabrinjavaju. Istovremeno shvatamo ih kao poziv na buđenje, a taj poziv na buđenje ima za posljedicu da se ne izgubi iz vida priključenje, odnosno težnja priključenju BiH EU“, rekao je Kurz.

Tokom sastanak razgovarano je i o drugim modelima pomoći EU u rješavanju ekonomskih i socijalnih pitanja, borbi protiv korupcije i kriminala, kao i o efikasnijem i transparentnijem funkcionisanju institucija BiH.

„Mi smo svjesni da se mnoge reforme moraju sprovesti u ovoj državi i još jednom želim da potvrdim da smo spremni pružiti svu potrebnu pomoć za sprovođenje tih reformi“, rekao je Martonyi.

Klasična priča

Šefove diplomatije Austrije i Mađarske primio je i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija koji je sa evropskim kolegama razgovarao takođe o evropskom putu BiH, mada bez bilo kakvih konkretnih rješenja: „Ovo je bila prilika da razgovaramo i o onim prijedlozima koji su trenutno u evropskim krugovima a tiču se pokušaja potrage za jednim novim pristupom prema BiH i to je bila prilika da razgovaramo i o onim idejama koje dolaze iz BiH“.

Ideje koje dolaze iz BiH nisu dobre, što potvrđuje i zastoj BiH svih ovih godina po svim pitanjma, od Sejdić- Finci, preko vojne imovine i uslova za otpočinjanje MAP-a (Akcioni plan za članstvo u NATO) pa do pitanja koja se tiču funkcionisanja same države.

Tokom sastanka sa članovima Predsjedništva BiH su istaknuti dobri odnosi BiH, Austrije i Mađarske Tokom sastanka sa članovima Predsjedništva BiH su istaknuti dobri odnosi BiH, Austrije i Mađarske

Članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, koja takođe boravi u BiH smatra da su razlog diplomatske ofanzive na BiH protesti odnosno nezadovoljstvo građana koje je izraženo kroz proteste. Fajon međutim za BHRT ističe da ne isključuje ni druge razloge posjete evropskih predstavnika: „Zbog protesta se nekako probudila evropska zajednica i mislim da je to veoma dobro za zemlju, koja je izgubila mnogo na kredibilitetu. U ovoj godini smo u godini izbora , ne samo u BiH već i u EU. Mislim da je ovo prilika da je iskoristimo“.

Ništa epohalno

“Upravo u ovom i leži ključ posjete evropskih zvaničnika posljednjih dana u BiH”, smatra direktor Centra za međunarodne odnose iz Banjaluke, Miloš Šolaja. Razgovori o evropskom putu BiH jesu bitni ali su glavni razlog posjete izbori za Evropski parlament, smatra Šolaja: „Ustvari se radi o približavanju za evropski parlament, da dobiju neki pozitivan poen kod svojih glasača a usput da se kaže da su zainteresovani za BiH i njen put ka EU. Nema tu ništa epohalno i ništa se neće desiti što bi bilo neki veliki prevrat za BiH. Mada se mora reći da je Austrija najveći investitor u BiH i da je logično da se ti tokovi prate. Tako da bi i novi pristup BiH mogao biti upravo taj – manje politike više ekonomije“.

U BiH borave i ministri vanjskih poslova Velike Britanije Viliiam Hague te Hrvatske Vesna Pusić koji će tokom dana razgovarati sa članovima Predsjedništva, Savjeta ministara i drugim zvaničnicima BiH.

Autor: Dragan Maksimović

Odgovorni urednik: Mehmed Smajić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close