Poduzetnici niti mogu niti hoće davati mito: Inspektor Deronjić pao na 100 eura

Pripadnici Federalne uprave policije prije nekoliko dana su na području Cazina uhapsili Mirsada Deronjića, kantonalnog sanitarnog inspektora iz Bihaća, zbog primanja mita.

Nakon što je saslušan u Tužilaštvu USK-u, Općinski sud u Cazinu odredio je Deronjiću jednomjesečni pritvor.

Deronjić je, zloupotrebljavajući službeni položaj sanitarnog inspektora, pokušao doći do nezarađenog novca. Prijava je krenula od jednog privatnog poduzetnika, koji se obratio Tužilaštvu.

Dokaz sa kojim je Deronjić uhapšen je neoboriv, u pitanju su označeni serijski brojevi novčanica koje su korištene u svrhu mita.

Poruke vlasniku

Nezvanično saznajemo da je iznos novca bio 100 eura, što bi za posljedicu moglo imati neugodno saznanje da su korumpirani državni službenici spremni izdati interes države za koju rade čak i za mizerne iznose.

Povodom hapšenja kantonalnog inspektora, jučer su se u Bihaću oglasili i iz Uprave za inspekcijske poslove.

– Izražavamo ovim putem podršku nadležnim pravosudnim i ostalim institucijama koje se bave razotkrivanjem korupcije. Rukovodstvo Uprave i inspektori su, svakako, iznenađeni i zatečeni ovim događajem, ali bez obzira na to, mi ćemo i dalje raditi s inspektorima na njihovoj profesionalnosti i etičnosti kako u redovnim, tako i u vanrednim inspekcijskim aktivnostima, kazao je u izjavi za medije povodom hapšenja inspektora Deronjića Mahmut Jukić, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Na koji način korumpirani inspektor može nelegalno izvlačiti novac od privatnih poduzetnika, koji bi uz sve svoje obaveze morali imati i zaštitu države, za sada nije razjašnjeno.

Sam čin za koji se Deronjić sumnjiči nije obrazložen zbog istrage koja je u toku.

Ali, neke stvari primjećuju i zaposleni građani, na primjer, da novi stikeri koji govore o tome da je izvršena sanitarna kontrola samo osvanu, bez da je ona i obavljena na licu mjesta. Često se i sanitarne knjižice formalno ovjeravaju, bez da su radnici bili podvrgnuti pravom pregledu. Čak i u slučaju kada inspekcija zatekne nepravilnost u objektu, desi se da ostave poruku vlasniku da ga čekaju u nekom od restorana. Kako se sve to završi, znaju samo oni.

No, građani Unsko-sanskog kantona, siti nepravde i korupcije u sistemu, primjerom pokazuju da su odlučni i da prijave one koji im traže mito.

Akcija

Inače, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove tokom akcije koja je trajala u junu i julu, a pokrenula ju je Federalna uprava za inspekcijske poslove u saradnji s kantonalnim poslodavcima na području Unsko-sanskog kantona, izrekla je oko 270.000 KM kazni zbog nepoštivanja Zakona o radu u Federaciji BiH.

Nije tajna da su domaći poduzetnici opterećeni svim ovim kontrolama i kaznama, ali ono što se moglo razumjeti posljednjih dana u Unsko-sanskom kantonu zapravo je njihov vapaj da ih se rastereti.

Svakako da moraju plaćati zakonom propisane obaveze, pa čak i kazne, ali plaćati korupciju i davati mito onima koji zloupotrebljavaju državni položaj niti više mogu niti hoće.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close