Podignuta optužnica protiv Nedžada Brankovića i još osam osoba

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv devet osoba za krivična djela sklapanje štetnog ugovora, pomaganje pri sklapanju štetnog ugovara i nesavjestan rad u službi, a u vezi dokapitalizacije “Energopetrola”, potvrdio je za “Avaz” portparol Tužilaštva Alem Hamzić.

On je kazao da su optuženi činjenjem ovih krivičnih djela načinili štetu za državu u iznosu od 32 miliona KM.

Kako nezvanično saznajemo prvooptuženi u ovom predmetu je bivši premijer FBiH Nedžad Branković (SDA).

Također, među optuženim se nalaze i članovi Komisije za provođenje tendera za dokapitalizaciju “Energopetrola”, koju je 2006. formirala Vlada FBiH, a među njima su Kasema Ćatović, te advokat Ahmed Žilić, tadašnji pravni konsultant Agencije za privatizaciju FBiH.
Iako su istragom bili obuhvaćeni, među optuženima se nalaze bivši ministar energije, rudarstva i industrije  Vahid Hećo (SBiH), te bivši direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Rešad Žutić.

 

Također, među optuženim se nalaze i članovi Komisije za provođenje tendera za dokapitalizaciju “Energopetrola”, koju je 2006. formirala Vlada FBiH, a među njima su Kasema Ćatović, te advokat Ahmed Žilić, tadašnji pravni konsultant Agencije za privatizaciju FBiH, zatim Mirko Puljić, Sead Kreso, Anka Šešlija i Alma Haseta.

 

Iako su istragom bili obuhvaćeni, među optuženima se ne nalaze bivši ministar energije, rudarstva i industrije  Vahid Hećo (SBiH), te bivši direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Rešad Žutić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close