Pod nazivom “Stvaramo bolji svijet” počeo novi interetnički kamp na Boračkom jezeru

Na Boračkom jezeru, tradicionalnom kampu izviđača Bosne i Hercegovine, a više od 60 godina okupljalištu izviđača Zenice izviđačkom pjesmom “Stvaramo bolji svijet” počelo je najveće druženje mladih u posljednjih 35 godina na bosanskohercehovačkim prostorima. Izviđači iz Prijedora, Bijeljine, Prnjavora, Bajine Bašte, Mostara, Subotice, Brčkog, Tešnja i Širokog Brijega od jučer su (29.07.2013. godine) na Boračkom jezeru gdje je počeo novi, drugi interetnički kamp.

Svečanošću kojoj su prisustvovali brojni gosti i zvanice, obilježen je početak ovog druženja koje će trajati deset dana. Izviđači iz 11 gradova, cijele BiH i regiona, ovdje će se družiti, učiti, dogovarati o daljoj saradnji.

A slijedeća aktivnost već je utvrđena – zimovanje na Kozari!

Na početku novog interetničkog kampa pod nazivom «Stvaramo bolji svijet» organizovana je promotivna priredba na kojoj su se izviđačima obratili  predsjednik RS Enes Suljkanović, ministar obrazovanja Federacije Damir Mašić, premijer ZDK Munib Husejnagić, predsjedavajući Općinskog vijeća Zenice Nebojša Nikolić te brojni drugi učesnici.

Poruka svih govornika, ali i izviđača je jednostavna: samo zajedno možemo stvarati bolji svijet – stvarajući boljeg pojedinca!

Svakako vrijedna napomena za cjelokupni događaj je i činjenica da su novi poduhvat zeničkih i prijedorskih izviđača materijalno pomogli   Ambasade SAD u BiH, Općina Zenica i Zeničko-dobojski kanton.

Ambasada SAD-a je i ove godine prepoznala rad Saveza izviđača općine Zenica te sredstvima od 44,470 dolara podržala aktivnosti projekta STVARAMO BOLJI SVIJET koji će u narednih devet mjeseci okupiti više od 500 adolescenata i mladih iz cijele BiH.

Izviđačima se obratila i Emily Armitage, atašeica za obrazovanja i kulturu u Ambasadi  Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, koja je drugi interetnički kamp na Boračkom jezeru svečano proglasila otvorenim

Projekt „Stvaramo bolji svijet“ je unapređenje  dosadašnjih modela vršnjačke edukacije implementiranih  kroz  prošlogodišnji projekat „Jednostavno izviđaštvo“  i  rezultat iskustva i kontakta stvorenog između više od 200 članova  Saveza izviđača Općine Zenica  i Odreda izviđača „Dr. Mladen Stojanović  iz Prijedora.  Unutar teme „Stvaramo bolji svijet“ biće obuhvaćena  3 važna koncepta upoznavanje sa drugim i drugačijim, više posla za druge, te rad s drugima.

Projekt će biti realizovan kroz četiri faze, u mnogo većem obimu od planiranog budžeta,  što se postiglo aktivnim uključenjem lokalne zajednice i podrške Općine Zenica i Zeničko-dobojskog kantona koji će pomoći na smanjenju troškova boravka učesnika i nabavci dodatnih šatora za što bolju realizaciju planiranih aktivnosti.

Početak  prve faze je predviđen već u periodu od 27.07. do 05.08.2013. kada će više od 250 učesnika pridružiti se aktivnostima i najmasovnijem druženju do sada–„Interetničkom  kampu 2013“ na Boračkom jezeru.

www.magazinplus.eu – Press služba ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close