Počinju pregovori u kantonalnim vladama: Galijašević dobio instrukcije iz centrale SDA

U narednih nekoliko dana trebali bi početi razgovori kantonalnih odbora SDA i SBB-a o prekompoziciji Vlade Zeničko-dobojskog kantona, u koju bi umjesto ministara iz Demokratske fronte trebali ući ministri koje će dati SBB, novi politički partner SDA i HDZ-a BiH.

(PIŠE: Mi. D – E. A – M. A. – Oslobođenje)

Miralem Galijašević, premijer ZDK-a i predsjednik KO SDA ZDK-a, potvrdio je za Oslobođenje da je u petak na sastanku predstavnika kantonalnih odbora ove stranke i Glavnog odbora u centrali SDA u Sarajevu dobio jasne instrukcije po kojima će postupiti.

Isti paket

– Ovih dana ću stupiti u kontakt sa ljudima iz KO SBB-a ZDK-a, da održimo sastanak, kazao je Galijašević.

Ivo Tadić Iva, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK-a i prvi čovjek HDZ-a BiH u ovom kantonu, nedavno u izjavi za Oslobođenje rekao kako “ovaj put sve ovisi uglavnom od dogovora SDA i SBB-a”, te da očekuje održavanje zajedničkog sastanka predstavnika tri stranke. HDZBiH bi, po njegovim riječima, trebao otprilike ostati u paketu u kakvom je trenutno, a “ostalo će dogovoriti SDA i SBB”.

Podsjetimo, SDA na nivou ZDK-a ima premijera (Galijašević) i pet ministara (Himzo Smajić – poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Fahrudin Čolaković – za boračka pitanja, Nurđehan Šahinović – za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, Mensur Sananović – za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Mirnes Bašić – za pravosuđe i upravu) – svi Bošnjaci, DF tri ministra (Goran Bulajić – prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, Bojan Gvozdenović – zdravstva, Hajrudin Žilić – unutrašnjih poslova) – dvoje Srba i jedan Bošnjak, a HDZBiH dva ministra iz reda Hrvata (Andrej Kajić – finansija i Zvonimir Anđelić – privrede). Fronta ima i predsjedavajuću Skupštine (Draženka Subašić), a SDA i HDZBiH zamjenike predsjedavajuće (Jasmin Duvnjak i Ivo Tadić).

Delegacije SDA i SBB-a jučer su trebale sjesti za sto i početi pregovore o formiranju nove Vlade Kantona Sarajevo, ali zbog iznenadne smrti šefa Kluba zastupnika SBB-a u Skupštini KS-a Adnana Solakovića, ovaj sastanak je odgođen. Potvrdio nam je ovo Mirza Čelik, član pregovaračkog tima u ime SDA i šef Kluba zastupnika ove stranke u kantonalnoj Skupštini.

Zeleno svjetlo

– Od naših centrala dobili smo zeleno svjetlo da krenemo u pregovore i prvi sastanak trebalo je da bude danas (ponedjeljak, op.a). Međutim, zbog smrti zastupnika Adnana Solakovića, to smo odgodili. Da li će se sastanak uopšte održati ove sedmice, teško je sada išta reći, izjavio je Čelik.

Zvanični pregovori o formiranju nove koalicione većine u Tuzlanskom kantonu još nisu počeli. Kako saznajemo iz izvora koji je član pregovaračkog tima, još predstavnici SBB-a i SDA nisu zvanično razgovarali, a sastanak na kojem će se ozvaničiti nova koalicija trebao bi se održati do kraja ove sedmice.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close