Počinje podjela prvih elektronskih zdravstvenih kartica u ZE- DO kantonu

Dodjela prvih elektronskih zdravstvenih kartica u Zeničko-dobojskom kantonu bit će organizirana danas u ponedjeljak, 29. septembra 2014. u ambulanti porodične medicine Moštre.

U okviru Projekta jačanja zdravstvenog sektora (HSEP) koji implementira Federalno ministarstvo zdravstva, provodi se program informatizacije primarne zdravstvene zaštite u Federaciji BiH.

U vezi s tim, nabavljena je i isporučena IT i mrežna oprema za sve domove zdravlja i ambulante porodične medicine u Federaciji BiH, te je, kao idući korak u toku proces nabavke softverskih aplikacija za primarnu zdravstvenu zaštitu, navodi se u saopćenju.

S obzirom da Dom zdravlja Visoko već posjeduje softversku aplikaciju, te da je u okviru ovog projekta dobio potrebnu opremu, stekli su se svi preduvjeti da registrirani pacijenti ambulante Moštre dobiju na korištenje elektronske zdravstvene kartice.

Dodjeli elektronskih zdravstvenih kartica i prezentaciji funkcioniranja ovog informatičkog sistema prisustvovat će federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović, kao i predstavnici zdravstvenih vlasti ZDK.

U saopćenju se dalje navodi da će federalni ministar zdravstva prisustvovati i svečanom otvaranju ambulante porodične medicine Bjelavići u općini Kakanj koja je renovirana i opremljena u sklopu Projekta jačanja zdravstvenog sektora.

Projekt jačanja zdravstvenog sektora (HSEP) implementira Federalno ministarstvo zdravstva kreditnim sredstvima Svjetske banke od 2007. godine.

U okviru Projekta do sada je, između ostalog, građevinski renovirano 455, te moderno opremljeno 488 ambulanti porodične medicine u FBiH.

Također, dio ovog projekta je i program informatizacije primarne zdravstvene zaštite u Federaciji BiH, saopćeno je.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close