Počinje operacija Slovenija: Sve je lakše uz selektora Petrovića

Seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se sinoć u Sarajevu i tako započela pripreme za Evropsko prvenstvo, koje će se u septembru održati u Sloveniji.

Bh. reprezentacija prvi dio priprema obavit će u našem glavnom gradu, a potom će se zmajevi uputiti u Kranjsku Goru. Tamo će izabranici Ace Petrovića ostati dvije sedmice, a u tom periodu će intenzivno raditi na kondiciji i taktici. Nakon toga će naši reprezentativci trenirati u Sarajevu pet dana, a onda ponovo slijedi odlazak u zemlju domaćina narednog Evropskog prvenstva. Tamo će najbolji bh. košarkaši odmjeriti snage sa selekcijama Gruzije, Slovenije i Rusije, čime će biti zaključen prvi dio priprema.

Glavni dio priprema

U glavnom dijelu priprema za Eurobasket, koji se sastoji iz dva veoma jaka turnira u Njemačkoj i Grčkoj, biće odigrano šest utakmica. Teletović i društvo u Njemačkoj će igrati protiv domaćina, te Grčke i Makedonije, dok će u Atini snage odmjeriti sa Grčkom, Italijom i Latvijom.

Poslije ovog turnira planiran je povratak u Sarajevo, odakle će zmajevi poletjeti prema Sloveniji, u kojoj će prvu utakmicu u okviru Eurobasketa igrati protiv Latvije u dvorani Podmezakla u Jesenicama.

Među našim reprezentativcima vlada odlična atmosfera i svi sa nestrpljenjem iščekuju naredne izazove.

”Nadam se da će nas povrede zaobići i da ćemo se što bolje pripremiti kako bismo ostvarili primarni cilj, a to je plasman u drugi krug. Vjerujem da možemo napraviti iskorak, a sve je lakše kada trenirate pod vodstvom Ace Petrovića. On odlično poznaje košarku, sjajan je motivator i zna izvući maksimum iz svakog igrača”, rekao je Elmedin Kikanović, centar naše selekcije i ruskog Enisey Krasnoyarska.

”Idemo s ciljem da napravimo iskorak, nešto slično onom što je bh. reprezentacija napravila 1993. godine u Njemačkoj. Ne interesuje me jačina protivnika i ne želim nikakav alibi. Većina igrača je u najboljim igračkim godinama i uvjeren sam da ćemo napraviti veliki rezultat na ovom Eurobasketu”, rekao je iskusni stručnjak na klupi bh. reprezentacije Aco Petrović.

Nurkićeva podrška

Podsjetimo, selektor Petrović je na pripreme pozvao 16 igrača, a to su: Zack Wright, Muhamed Pašalić, Filip Adamović, Nihad Đedović, Nemanja Gordić, Marko Šutalo, Ante Mašić, Dalibor Peršić, Adin Vrabac, Mirza Teletović, Edin Bavčić, Miralem Halilović, Nedžad Sinanović, Elmedin Kikanović, Andrija Stipanović, Jusuf Nurkić.

Do 1. augusta, zbog strogih NBA pravila, sa ostalim igračima neće trenirati kapiten Mirza Teletović, a okupljanje je opravdano propustio sjajni organizator igre Zack Wright. Kako sada stvari stoje, od povrede se oporavio centar Nedžad Sinanović pa među 15 putnika u Sloveniju neće biti ni mladog i talentovanog Jusufa Nurkića.

”Siguran sam u naše igrače i vjerujem da će napraviti sjajan rezultat na Eurobasketu. Definitivno ću biti među navijačima u Sloveniji i dolazim bodriti svoju domovinu svim srcem”, rekao je Nurkić i tako pokazao kako se voli svoja država.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close