Počinje izrada studije izvodljivosti za regionalnu reciklažnu liniju regije Doboj

Općina Gračanica je potpisala Memorandum o razmunijevanju na uzradi studije izvodljivosti projekta “Regionalna reciklažna linija”. Memorandum su potpisali načelnik Općine Nusret Helić, predsjednik upravnog odbora Lokalne akcione grupe regije Doboj  i potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović, te Damir Kasum ispred firme GEOtest iz Češke i Maja Mišić ispred LAG regije Doboj.

Riječ je o studiji izvodljivosti koju će uz finansiranje Vlade Češke, a izraditi sarajevska ispostava firme GEOtest iz Brna i koja će, ukoliko se dokaže isplativost, biti prva stepenica na realizaciji projekta Regionalne reciklažne linije u Gračanici  kao jednoj od 15 članica LAG-a.

Projekat regionalne reciklažne linije predstavlja dio projekta inostrane razvojne saradnje Republike Češke i Lokalne akcione grupe regije Doboj na rješavanju pitanja regionalne deponije za 15 općina-članica koje gravitiraju dobojskoj regiji, a među kojima je i općina Gračanica.

 Helić je izrazio  zadovoljstvo što je općina Gračanica postala dio projekta regionalne deponije Doboj i dio LAG-a, što bi trebalo olakšati i ubrzati proces rješavanja problema odlaganja smeća na općini Gračanica, posebno ako se uzme u obzir blizina i ekonomska isplativost planirane lokacije regionalne deponije.

U okviru  posjete općini Gračanica predstavnici GEOtesta i Češke ambasade uručili su općinskom načelniku dokumente koji sadrže upute o daljem postupanju i interventnom djelovanju na područjima općine zahvaćenim klizištima koja su češki geolozi obišli nakon majskih poplava, navodi se na stranici Općine Gračanica.

ekapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close