Počinje 54. internacionalni teatarski festival MESS, 25 predstava iz 18 zemalja

Biljana Srbljanović, jedna od najcjenjenijih evropskih spisateljica otvorit će danas u Narodnom pozorištu Sarajevo 54. Internacionalni teatarski festival MESS koji će se i ove godine održati pod generalnim pokroviteljstvom kompanije Bosnalijek. Paolo Magelli i Jan Lauwers dobitnici su ovogodišnjeg najvišeg festivalskog priznanja koji dodjeljuje Direkcija, Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra. Festival će u Zenici otvoriti premijera predstave „Balkanski rekvijem“ u režiji Stevana Bodrože.

Naglašavajući alarmantnu činjenicu da je budžet MESS-a u zadnjih osam godina smanjen za 77% i da je isti opstao na entuzijazmu menadžmenta i ugledu Festivala, direktor Dino Mustafić istakao je da će MESS i dalje nastaviti djelovati isključivo prema kulturnim normama. “Ovaj Festival nam je značajan zbog onoga što smo imali u ovoj godini, a to je obilježavanje stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata. Ovogodišnji Festival će otvoriti jedna od najcjenjenijih evropskih spisateljica, Biljana Srbljanović, te tako nastavljamo našu lijepu tradiciju da nam festivale otvaraju umjetnici, a ne političari“, rekao je Mustafić te posebno izrazio zadovoljstvo što ovogodišnji Zlatni lovorov vijenac ide u ruke umjetnika koji su dokazani prijatelji Sarajeva. “Posebna nam je čast što ćemo ovu nagradu ove godine dodijeliti umjetnicima koji su na razne načine svoje karijere posvetili i gradili u Sarajevu, a to su Paolo Magelli i Jan Lauwers. Paolo je zaista svojim predstavama obilježio MESS, a kao srednjoškolac i student sam dolazio da gledam njegove predstave“, istakao je Mustafić te dodao da je Magelli najnagrađivaniji reditelj u historiji MESS-a.

Svoje oduševljenje nagradom izrazio je i sam Paolo Magelli koji je rekao da je njegova ljubav prema Sarajevu neizmjerna. “Veoma sam iznenađen ovom nagradom, a samim tim i jako dirnut. U Sarajevo sam prvi put došao 1980. godine i ovaj grad je za mene ostao simbol mira i različitosti, a ono što posebno volim u njemu je kako vi kažete raja. Zbog toga mi je ova nagrada posebno draga“, istakao je Magelli koji će nagradu primiti sutra nakon održanog Masterclassa sa studentima i umjetnicima.

Direktorica Odjela za odnose s javnošću kompanije Bosnalijek, Zinaida Babović, navela je da je da je ova kompanija i u recesijskim vremenima uspjela poslovno istrajati i podržati još jedan MESS. “I ove godine ćemo zajedno sa MESS-om doprinijeti da kultura i privreda ostanu zdrav temelj društvenog razvoja. Sve čestitke MESS-u na još jednom velikom pothvatu i radujem se gledanju predstava“, rekla je Babovićeva i pozvala sve građane da budu dio 54. MESS-a.

Svoju pomoć u realizaciji Festivala pružili su i kantonalno i federalno ministarstvo kulture i sporta, a ministri Kaplan i Šarić su čestitali direkciji Festivala na entuzijazmu i zalaganju da održe Festival i istakli da je održavanje MESS-a svojevrsan praznik za grad.

Na kraju je Mustafić također predstavio i saradnju MESS-a sa Udruženjem gluhih te istakao da će nekoliko predstava biti prilagođeno osobama sa oštećenim sluhom koje su do sada neopravdano bile zanemarene i nisu mogle adekvatno pratiti teatarsku umjetnost.

Publika će u direktnom TV prijenosu na BHT1, u petak, 03. oktobra, 2014. moći pratiti ceremoniju otvaranja Festivala.

www.magazinplus.eu – MESS

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close