Počeo 63. Berlinski filmski festival

Počeo je 63. Međunarodni filmski festival u Berlinu, poznatiji kao Berlinale.

Festival je otvoren filmom “The Grandmaster” režisera Wong Kar Waija. Režiser Wai je i član žirija koji će odlučiti o dobitnicima nagrada Zlatni i Srebreni medvjed.

Prije gala otvorenja Berlinala, na crvenom tepihu su se našli mnogi poznati glumci poput Jane Fonda, Isabelle Rosselini, Sibel Kekilli, Tonya Leunga, Ziyi Zhanga, Maria Adorfa, Iris Berben, Nine Hoss.

Među zvanicama na otvaranje Filmskog festivala u Berlinu bili su  i njemački ministar odbrane Thomas de Maiziere, ministar ekonomije i tehnologije Philipp Rosler, ministar zdravstva Daniel Bahr i mnogi drugi visoki dužnosnici.

Na Berlinalu će biti prikazana 404 filma, od koja su tri iz zemalja bivše Jugoslavije, a sva tri se bave temama iz Bosne i Hercegovine. Tako će na 63. Berlinalu biti prikazan novi film Srđana Golubovića “Krugovi”, kao i “Odbrana i zaštita” Bobe Jelčića iz Hrvatske.

Film “Epizoda u životu berača željeza” bosanskog oskarovca Danisa Tanovića, takmičit će se u borbi za Zlatnog medvjeda.

Na Berlinskom filmskom festivalu iz regije će još biti prikazani i “Ja kad sam bila klinac, bila sam klinka” Ivane Todorović, kao i kratki animirani film “Rabbitland” Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close