Nastavlja se takmičenje SEHA lige i traže se učesnici finalnog turnira

Utakmicom Meškova i Metalurga i pobjedom bjeloruskog sastava 28:26, otvoren je drugi dio SEHA sezone. Bila je to jedna od tri zaostale utakmice koje će ligaši odraditi do 19. veljače da bi se kompletiralo 12 kola planiranih za prvi dio sezone. Tada će ih ostati još šest, a nakon njih dobit ćemo četvorku koja će igrati za drugi naslov. Prvi branitelj istog je skopski Vardar, vrlo vjerojatno i domaćin završnice ove sezone.

Problema ne nedostaje, finacijska kriza stišće, klubovi posebno iz BiH su u velikim problemima, a liga ide svojim putem i na pravom je putu da dogodine bude jača nego ikad. Sponzori bi mogli donijeti i neke nove jake članove. No, o tom potom…

Svjetsko prvenstvo je prelolovilo sezonu, SEHA liga je dobila 6 brončanih odličja koje su ponijeli zagrebaši u hrvatskom dresu. Crnogorcima na SP nije išlo, Makedonci su očekivali malo više, a za Bjeloruse je to uz uspjeh bilo i opterećenje plus na koje proteklih sezona nisu navikli. No, krenimo redom, od prvaka…

VARDAR je imao možda i najmanje problema u prijelaznom periodu. Rasterećen je Europe, jer se nije uspio plasirati u neku od skupina Kupa EHF. A Veselin Vujović je dovoljno iskusan da to pretvori u svježinu i argument za obranu naslova. Obrana im je pojačana dolaskom srpskog reprezentativca Dragaša i bit će nezgodni svakome u završnici.

CO ZAGREB je vodeći, ligu nastavlja u istom sastavu. Problem sa ozljedom Davida Špilera zbog koje je slovenski reprezentativac propustio SP je saniran, vraća se i mladi Šebetić nakon operacije ramena. Pred zagrebašima je završnica LP, želja ući među 16, a u SEHA ligi izboriti Final four. Realno. Očekuje se novi napredak brončanih sa SP Ivića, Mandalinića, Stepančića, Šprema, Marića, ali i ostalih mladića u koje se ulaganje već naveliko isplaćuje. Jaka liga je zaslužna za to, nedvojbeno.

METALURG je imao nešto burniji SP period. Ne pretejerano sretni i zdravi sa SP su se vratili Stanić, Rakčević, Mojsovski, Mirkulovski, Jonovski… Pa je Lino Červar bio u velikom poslu uoči nastavka sezone koja nosi želje i u LP, paraleleno. Biti broj 2 u skupini LP, jednako je važno Metalurgu kao i ulazak na FF lige. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se nositi s tim velikim ambicijama.

NEXE je bilo ugodno iznenađenje prvog dijela sezone, ima i dobar raspored do kraja, ali ima i problema s financijama, pa je na početku sezone otišao Velić, usred sezone Markotić, nakon njega se Mataija vratio u Poreč, na kraju sezone će otići Slišković u Celje, pa im je veća briga kako će to u novim okolnostima potrajati, nego kako će biti u šest kola koji slijede. Momčad je dobra, igra dobro, pobijedila je na turniru u Beogradu, i Vardar i Partizan, no bio bi pothvat da se domognu FF, jer im okonosti nisu naklonjene. Uostalom, oni su jedini pravi konkurent favoritima.

MEŠKOV je sve bolji, sve jači. Opterećenje SP u bjeloruskom sastavu su imali vratar Čerapenka i Šumak, ostali malo (još trojica u bjeloruskom sastavu) , pa su odmorni, spremni, što su pokazali pobjedom nad Metalurgom na startu drugog dijela sezone. Ovakav sastav sigurno je veliki kandidat za FF, ali i za naslov.

BIH ligaši su u velikim problemima. Izviđač je ostao bez šestorice, otišli su ključni igrači Malinović, te braća Burić. Opstaju na dobro znanoj Akademiji i afirmirat će nova lica uz Vidovića, Zeljića, Grbavca… Nema na klupi Ilije Puljevića, zamijenio ga je Mladen Škorput. Borac se želio pojačati, ali očito nije mogao, pa će sa starim snagama bez Mandića koji je u Metalurgu pokušati hvatati još koji bod. Sloga, aktualni prvak BiH je u još većim problemima, prije Nove godine imali su ozbiljan štrajk. Svaka priča se vrti oko novca, a i budućnost je s tim upitna u jakoj ligi – svima.

LOVĆEN je na sličnom tragu. Nastup na SP nije im donio pozitivu, 23. mjesto Crne Gore u Španjolskoj nije pomoglo Markoviću, Vujoviću, Grboviću… Upitno je koliko će moći dalje ove sezone. I kako će dalje.

TATRAN iz Prešova je promijenio trenera. Nakon dugo vremena Đorđa Rašića je zamijenio Roman Lamač. Jan Sobol je otišao u Poljsku, u zadnji tren su na desno krilo vratili svog  Tomaža Urbana koji je bio u Mađarskoj. Vratio se i snažni Hunyadi iz Bundeslige, pa će uz Nexe biti kandidati za ugroziti Zagreb, Metalurg, Vardar i Meškov na putu prema završnici. No, kod Prešova ima i olakotna okolnost, plasirali su se u Kup EHF, pa je sezona, bez obzira na rasplet SEHA lige, ispunjena po željama.

Prvi dio sezone odrađen je znatno bolje nego lani, sada to treba nastaviti i zaključiti Final Four. Jako dobrim turnirom, na euro-razini, nema dvojbe.

Za detaljnije KLIKNI!

www.magazinplus.eu – Seha liga

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close