Počelo otvaranje Gazi Husrev-begove biblioteke

U Sarajevu je danas počela svečana ceremonija povodom otvaranja nove zgrade Gazi Husrev-begove biblioteke.

Ovoj svečanosti prisustvuju broji visoki zvaničnici i predstavnici diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini, među kojima i delegacija države Katar predvođena ministrom vakufa Gajs bin Mubarek El Kuvarijem. Također, svečanosti prisustvuje član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Direktora GHB Dr. Mustafa Jahić zahvalio se državi Katar i bratskom narodu te zemlje na pomoći pri izgradnji nove zgrade bibilioteke, ističući značaj tog čina za buduće naraštaje.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da sa velikom zahvalnošću narod BiH prima dar države Katara od neprocjenjive vrijednosti. Istakao je simboliku današnje svečanosti.

Naglasio je kako je “ovaj trijumf graditelja” jasan dokaz da su dobra djela trajna i da “zlo i mržnja nikada neće nadvladati”.

“Sarajevo, BiH i Bošnjaci i tu priču nikad neće prestati prenositi”, dodao je Izetbegović, naglašavajući da “ćemo biti ustrajni da budemo brana barbarima”.

On je rekao da je ovaj objekt, također, uz bogomolje drugih konfesija, neoborivi dokaz suživota koji u BiH stoljećima traje. Istakao je sjećanje na najvećeg vakifa Gazi Husrev-bega, izražavajući nadu da će njegovo djelo vječno trajati.

Podsjetio je da je u ratu spaljenja sarajevska Vijećnica, kao i Orijentalni institut, ali da je izgrađen novi savremeni objekt.

Ovo je prvi put da će Gazi Husrev-begova biblioteka dobiti namjensku zgradu za koju je država Katar donirala oko 8,8 miliona dolara. Biblioteka je opremljena najsavremenijom opremom za čitanje starih rukopisa kojima okosnicu čini oko 10.000 rukopisa na arapskom, turskom i perzijskom jeziku. Najstariji rukopis potječe iz 1105. godine. Biblioteka raspolaže sa dvije velike čitaonice i kongresnom dvoranom, a ima kapacitet za oko 400.000 knjiga.

klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close