Pobjeda Albancima ili nova utakmica!

Jasno je da će obje strane biti kažnjene finansijski, a Srbija čak i mečevima bez prisustva publika, a pitanje je samo kako će se utakmica registrovati – da li pobjedom Albanije ili će se ipak meč nastaviti od 42. minute

Dešavanja na utakmici između Srbije i Albanije su presedan u fudbalu. Priznao je to i engleski sudija Martin Atkinson, koji je zajedno sa delegatom susreta Holanđaninom Harryem Beenom, morao donijeti odluku o prekidu susreta u Beogradu.

Ko preuzima odgovornost?

UEFA pravilnik ne govori o tome šta da se radi kada na teren doleti dron noseći zastavu, ali je prilično jasan u nekim drugim stvarima. Činjenice su kako srbijanski fudbaler Mitrović nije smio dirati zastavu, s obzirom na to da su za to zaduženi četvrti sudija i delegat.

Da je dopustio da zastavu skloni neko od zvaničnika, susret bi vjerovatno bio nastavljen i ne bi došlo do incidenta. Međutim, Mitrović je reagovao instiktivno, baš kao što su reagovali i albanski igrači, pravdajući se time da su željeli zaštititi zastavu. Međutim, u ovom slučaju se ne radi o albanskoj zastavi, a jasno je da je riječ o provokaciji, što bi mogla pak biti olakšavajuća okolnost kada se bude donosila konačna odluka.

Uz to, UEFA je već precizirala razloge pokretanja disciplinskog postupka protiv dva nacionalna saveza povodom prekida utakmice u Beogradu navodeći da se FS Srbije tereti zbog navijačkih nereda, bacanja baklji i drugih predmeta sa tribina, korištenja lasera, ulaska navijača na teren i slabe organizacije, a FS Albanije zbog odbijanja da igra nastavak prekinutog meča i zbog prikazivanja nezakonitog transparenta.

Za pirotehniku i laser UEFA pravilnik predviđa novčane kazne. Uz to, Mitrović će vjerovatno biti sankcionisan crvenim kartonom, ili kaznom zabrane igranja, a upad navijača u stadion sugeriše da će Srbija u narednim mečevima igrati bez prisustva publike ili na neutralnom terenu, s obzirom na to da ovo nije prvi ovakav incident.

Suspenzija stadiona

Finansijski loše će proći i Albanija, a nije isključena mogućnost da neki od njihovih igrača budu kažnjeni zbog ponašanja na terenu, ali i dalje najveće pitanje od svih glasi – kako će se registrovati utakmica, odnosno kako su UEFA zvaničnici u svojim izvještajima vidjeli incident?

“Cilj utakmice je da se odigra, a ne da se prekine”, kaže nam nekadašnji član Disciplinske komisije FIFA Mehmed Spaho, koji ne dvoji oko toga što su se delegat i sudija odlučili za prekid, niti amnestira nekoga. Ipak, dodaje kako je bilo teško za očekivati da će Albanci htjeti nastaviti susret kada ih na tribinama čeka 30.000 navijača, a jako je teško isprazniti stadion.

“Pitanje je odgovornosti i toga kako će UEFA procijeniti situaciju koja je dovela do prekida. Kao što znate, UEFA i FIFA imaju nultu toleranciju za nerede na stadionima, te postoji nekoliko scenarija po kojim bi se cijela situacija mogla okončati. Jasno je da će biti suspenzije stadiona, možda igrača, a odluka će se donijeti na osnovu izvještaja UEFA zvaničnika, jer su oni bili na licu mjesta i najbolje su vidjeli sve što se dešavalo, a uvažit će se i snimci, te slike, koje se moraju dostaviti Disciplinskoj komisiji”, objašnjava Spaho i dodaje kako su sa stadiona u Zenici i Beogradu poslate dvije različite slike.

Djelovati unaprijed

“Iz Zenice je u svijet otišla slika tolerancije i uvažavanja navijača između sebe, a iz Beograda suprotna od toga. Dakle, UEFA je sada u veliko problemu, jer činjenica da je neko smislio nešto novo sviju ih zabrinjava, jer postoji mogućnost da to pređe u trend, što nikako nije dobro. Dakle, moraće djelovati u unaprijed kako bi spriječili eventualne slične incidente”, smatra Spaho.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close