Izetbegoviću uručena nagrada Crans Montana Foruma: Činim velike napore da povratim povjerenje među ljudima u mojoj zemlji

Predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću danas je u Ženevi uručena nagrada Crans Montana Foruma.

– Čast koju ste mi ukazali je posebna i prihvatam je sa istinskom zahvalnošću. Otkad sam izabran za člana Predsjedništva BiH 2010. godine činio sam velike napore da unaprijedim pomirenje i reintegraciju, kao i da povratim povjerenje među ljudima u mojoj zemlji. Također sam se trudio da promovišem evropske integracije i podstičem dijalog, saradnju i međusobno razumijevanje na Zapadnom Balkanu – istakao je Izetbegović u svom obraćanju na ceremoniji dodjele nagrada.

Dodao je da tu nagradu doživljava kao značajno priznanje za njegove napore, kao i obavezu da nastavi da radi ono što je činio u protekle četiri godine, navodeći da je velika privilegija dobiti ovakvu nagradu, naročito kada se uzme u obzir impresivni spisak dosadašnjih dobitnika.

– Nagrada za mene ima i poseban značaj. Predsjednik Švicarske lično je dodijelio ovu nagradu mom rahmetli ocu Aliji Izetbegoviću. Boravak ovdje vraća mi uspomene. Moj otac je vodio naciju tokom najtežeg perioda njene historije. Od tada smo prešli dugi put. Zapravo smatram da smo prešli dužu i težu polovinu puta. Ostaje nam zadatak da završimo demokratski razvoj naše zemlje i omogućimo da buduće generacije žive u sigurnoj i prosperitetnoj Bosni i Hercegovini – kazao je Izetbegović.

Tokom poslednje dvije decenije, kako je dodao, dosta smo uložili u izgradnju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, kao i na cijelom Zapadnom Balkanu. Napomenuo je da moramo očuvati i održati to što smo postigli, tako da naš region nastavi put ka prosperitetu.

– Također, uvijek treba da budemo svjesni napetosti i opasnih tokova koji su nas pratili kroz historiju, kao što su ekstremizam, dominacija, neprihvatanje, nepovjerenje, strah od drugih. Kada navedene pojave dođu do izražaja i dobiju na snazi, one stvaraju nove podjele, fragmentacije, dezintegracije i nestabilnost. Zato treba da ih neprestano odbacujemo i sprečavamo – naveo je Izetbegović.

Po njegovim riječima, trendovi dezintegracije moraju se zaustaviti kako ne bi postali prijetnja napretku koji smo ostvarili.

– Ja sam optimista. Duboko vjerujem da će tokovi integracija nadvladati ostavštine prošlosti i otvoriti put ka svjetlijoj budućnosti. Međutim, mi moramo biti voljni da stalno učimo iz grešaka iz prošlosti. Veoma često smo bili zatvorenici vlastitog mentaliteta. Pojedinci tumače želju za kompromisom kao znak slabosti. Upravo suprotno – kompromis zahtijeva hrabrost. Moramo se osloboditi starih obrazaca iz prošlosti. Treba da tačno protumačimo i promovišemo interese ljudi koje zastupamo – istakao je Izetbegović.

Naveo je da pojedini političari često traže laka, populistička rješenja, stavljajući ličnu ili kratkoročnu političku dobit iznad interesa svog naroda.

– Moramo više slušati, razumjeti i poštovati jedni druge. U vremenu pred nama najvažnija nam je misija da izgradimo mostove povjerenja, razumijevanja, poštovanja i saradnje. To zahtijeva naporan rad i smjelo vodstvo. To su vrijednosti kojima sam bio i ostaću posvećen u svom radu. To su stubovi moje političke vizije. Ova politička vizija dobila je značajnu podršku građana Bosne i Hercegovine na parlamentarnim i predsjedničkim izborima koji su prošle nedjelje održani u mojoj zemlji. To je jasan pokazatelj da naši građani žele da se Bosna i Hercegovina integriše u pozitivne globalne trendove i postignuća slobodnog svijeta – istakao je Izetbegović.

Bosna i Hercegovina, dodao je, mala je evropska zemlja. Međutim, njen simbolički značaj uveliko nadmašuje njene geografske i geopolitičke dimenzije.

– Historijsko iskustvo Bosne nudi korisne lekcije. U budućnosti možemo imati koristi od lekcija koje je moja zemlja naučila stalnim pokušajima da unaprijedi razumijevanje različitosti, kao i upravljanje njima. Bosna je mjesto susreta civilizacija, most između Istoka i Zapada. Bosna je centralna tačka oko koje se razvijaju događaji i tokovi na Zapadnom Balkanu. Njena jedinstvena multietnička kultura gradila se tokom hiljadu godina tolerancije i međusobnog poštovanja njenih građana, bez obzira na njihovu etničku i vjersku pripadnost. Zato je neophodno uspješno očuvati taj specifični mikrokosmos. Bosni je potrebna Evropa, ujedinjena Evropa koja je stabilna, prosperitetna i koja sarađuje. Evropi je, također, potrebna Bosna – kazao je Izetbegović.

Potrebna je, naglasio je, jer budućnost Evrope čvrsto počiva upravo na ideji koju su građani Bosne čuvali i branili kroz historiju, a to je ujedinjenost u različitosti.

– Bosna je uvijek bila dio Evrope. Ipak, Bosna još nije u zajedničkoj kući Evrope. Naša zemlja ima pravo na mjesto u toj kući, kao i njeni susjedi, zajedno sa drugim Evropljanima, u zajednici evropskih nacija, u porodici slobode i demokratije – istakao je Izetbegović u svom obraćanju na ceremoniji dodjele nagrada Crans Montana Foruma.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close