Pobijena presuda o raskidu kupoprodajnog ugovora za Feroelektro

Sindikalna podružnica Feroelektra d.d. Sarajevo podnijet će krivične prijave protiv ministra Desnice Radivojevića i sutkinje Općinskog suda Sarajevo Lejle Fazlagić.

– Agonija Feroelektra traje od momenta ulaska Stanić-Investa u ovu firmu 2004. godine i od tada pa do danas desilo se niz kriminalnih radnji – istakao je na konferenciji za novinare u Domu sindikata u Sarajevu predsjednik Sindikalne podružnice Feroelektra Senad Smajić.
Povod za sazivanje pres-konferencije bilo je rješenje Kantonalnog suda kojim se pobija provostepena presuda Općinskog suda o raskidu kupoprodajnog ugovora za Feroelektro.
Smajić je podsjetio da je postupajući sudija po tužbi za raskid kupoprodajnog ugovora Lejla Fazlagić u decembru prošle godine donijela presudu o raskidu kupoprodajnog ugovora.
– Za nepunu godinu dana dogodilo se niz nezakonitosti u poslovanju firme koje se mogu okarakterisati kao kriminal – kazao je Smajić, dodajući da je Stanić-Invest upisao novu hipoteku na nekretnine Feroelektra u iznosu od pet miliona maraka.
-Također, nelegalni upravni odbor Feroelektra dozvolio je upis hipoteke, donio odluku o prenošenju nekretnina Feroelektra na kćerku-firmu Trgovinu servis i na taj način izbjegao plaćanje svih obaveza prema radnicima, kao i prema državi u smislu poreza – dodao je Smajić.
Podsjetio je da je sutkinja Fazlagić, po tužbi Agencije za privatizaciju u FBiH, raskinula kupoprodajni ugovor zbog neispunjavanja uslova iz tog ugovora. Međutim, Kantonalni sud postupajući po žalbi koju su uložili Stanići, uvidio je niz nepravilnosti u samoj proceduri i zbog grešaka koje je napravila sutkinja Fazlagić u sudskom procesu, presuda je pobijena i vraćena prvostepenom sudu na razmatranje, rekao je Smajić.
– Ovo je već druga presuda koju sutkinja donosi, a koju Kantonalni sud pobija zbog nekih grešaka u postupku i pogrešnog odlučivanja. Smatramo da je konačno  vrijeme da se i Kantonalno tužilaštvo uključi u aktivnosti s obzirom na to da su 2008.  podnesene krivične prijave od Finansijske policije protiv Stanić- Investa i drugih aktera ove pljačke – istakao je Smajić.
Po njegovim riječima, krivična prijava protiv Desnice Radivojevića se podnosi zato što je kao ministar trgovine svojevremeno uputio zahtjev postupajućoj sutkinji Lejli Fazlagić da odgodi glavnu raspravu, što je ona i ispoštovala i to ročište je odgođeno.
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović dodao je da već devet godina traje agonija radnika Feroelektra, koji, zapravo, jedini  čuvaju državnu imovinu ove firme. On je pozvao sve nadležne institcije da svojim aktivnostima zaustave pljačku i zaštite kapital ove firme.
Direktor Agencije za privatizaciju FBiH Šuhret Fazlić je istakao da je teško očekivati da predstavnici sindikata i radnici mogu nešto učiniti na sprječavanju očitog organizovanog kriminala u Feroelektru.
– Agencija za privatizaciju ovdje, također, snosi dio krivice jer nije natjerala kupca da izvrši svoje obaveze. Nisam, međutim, siguran da ćemo mi iz Agencije, radnici i predstavnici sindikata moći išta učiniti, jer se ovdje radi o klasičnom mafijaškom obrascu pljačkanja, odnosno organizovanom kriminalu i tome se može stati ukraj jedino organizovanom policijskom akcijom i hapšenjem kriminalaca – rekao je Fazlić.
Zamjenik direktora Porezne uprave FBiH Vinko Križan je kazao da dugovanja Feroelektra, po podacime te uprave, premašuju stotinu hiljada maraka. Smajić je na to dodao da su i obaveze po osnovu PDV-a u višemilionskom iznosu.
Nakon konferencije za novinare više od 30 radnika Feroelektra, zajedno sa predstavnicima sindikata, uputili su se prema zgradi Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu tražeći da se sankcionišu odgovorni za višemilionsku pljačku ovog preduzeća i neisplaćivanje plaća radnicima.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close