PolitikaRegion

Pljuska Angeli Merkel – Njemačka skrenula udesno

Desni populisti iz Alternative za Njemačku profitirali su od antiizbjegličke atmosfere u nekim dijelovima društva i u sve tri savezne pokrajine osvojili dvoznamenkaste vrijednosti.

Desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) osvojila je na pokrajinskim izborima u sve tri njemačke savezne pokrajine dvoznamenkaste vrijednosti a u istočnonjemačkoj saveznoj pokrajini Saska-Anhalt je s 23 posto osvojenih glasova postala druga po redu najjača politička stranka. U ovoj saveznoj pokrajini je Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) prema prvim prognozama instituta Dimap za javni servis ARD u 19 sati osvojila povijesno slab rezultat s 11 posto tako da je nastavak dosadašnje koalicije s Kršćansko demokratskom unijom, koja je s 29 posto ostala najjača stranka upitan.

Desni populisti profitirali od kritike Angele Merkel

U svojoj kolijevci, saveznoj pokrajini Baden-Württemberg Kršćansko-demokratska unija (CDU) je doživjela potpuni debakl izgubivši, prema prvim rezultatima, 11 posto glasova te se s 27,2 posto glasova nalaza na drugom mjestu iza stranke Zeleni koja je posljednjih pet godina zajedno sa SPD-om vodila ovu gospodarski snažnu pokrajinu. Nastavak ove koalicije je neizvjestan jer su socijaldemokrati i u ovoj pokrajini izgubili preko 10 posto glasova. Zato je i ovdje desno-populistički AfD na svojim prvim lokalnim izborima u ovoj pokrajini osvojio 12 posto glasova.

U trećoj saveznoj pokrajini Rheinland Pfalzu SPD se uspio održati na vlasti i osvojio 37 posto glasova ali bi zbog gubitka svog dosadašnjeg koalicijskog partnera stranke Zeleni mogao imati problema s formiranjem koalicije. I u ovoj saveznoj pokrajini Alternativa za Njemačku, koja se posljednjih mjeseci profilirala isključivo na kritici izbjegličke politike Angele Merkel je osvojila preko 10 posto glasova birača.

DW.DE

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close