BiHPrivredaVisoko

Plinovod Visoko – Brnjaci – Kreševo je promašena investicija

Sumnjiva izgradnja plinovoda Visoko – Brnjaci – Kreševo, za koju je i Finansijska policija FBiH u junu prošle godine utvrdila da je promašena investicija.

Bivši generalni direktor “BH-Gasa” Bečarevića okrivio za propale skupe plinovode Zenica i Visoko

Adnan Kreso poslao prijavu tadašnjoj Upravi

Adnan Kreso, bivši generalni direktor „BH-Gasa“ koji je prije pet godina smijenjen s ove pozicije, podnio je u maju 2014. godine prijavu protiv svog prethodnika Almira Bečarevića zbog nezakonitih i mutnih poteza i poslova.

Promašenu investiciju vraćali građani Sarajeva

Kreso je 27. maja 2014. godine, šest mjeseci nakon što je smijenjen, prijavu uputio tadašnjoj Upravi „BH-Gasa“ kojom je rukovodio Mirza Sendijarević, zahtijevajući da uz ponuđene dokaze pokrenu zakonom predviđene procedure.

U prijavi Krese, koja je proslijeđena nadležnom tužilaštvu, navedeno je da je među spornim projektima i sumnjiva izgradnja plinovoda Visoko – Brnjaci – Kreševo, za koju je i Finansijska policija FBiH u junu prošle godine utvrdila da je promašena investicija.

Kreso je još tada u prijavi naglasio da je ovaj plinovod investiran i izgrađen na inicijativu Bečarevića, ali bez „valjane studije ekonomske opravdanosti, posebno bez ikakvog obezbjeđenja povrata investicije – bankovne garancije ili hipoteke“.

Ugovori s Tvornicom vapna Kreševo, kao malim-srednjim industrijskim preduzećem, i KFK Kreševo, kao distributerom, zaključeni su bez instrumenata obezbjeđenja i plaćanja.

– Ove dvije kompanije su na dan mog preuzimanja kompanije dugovale „BH-Gasu“ više od dva miliona KM, koje do danas nisu naplaćene upravo zbog nedostatka instrumenata obezbjeđenja – napisao je Kreso i istakao da ovu investiciju vraćaju građani Sarajeva.

Prijava je bila i jedna od osnova Finansijskoj policiji, koja je navela u izvještaju sve nedostatke i nelogičnosti u vezi s izgradnjom ovog plinovoda, koji također, poput plinovoda Zenica – Travnik, nema svoju svrsishodnost niti „BH-Gas“ ima od ove investicije ikakve prihode.

– Izgradnja i eksploatacija plinovoda koštala je „BH-Gas“, odnosno građane FBiH, više od devet miliona KM, a plinovod je građen za potrebe privatne firme koja je 2012. godine zvanično obavijestila „BH-Gas“ da odustaje od potrošnje plina i da raskidaju ugovor – ustvrdio je Kreso.

Tehno-ekonomska studija bila frizirana

Kada je riječ o izgradnji plinovoda Zenica – Travnik, a čije nepravilnosti sada provjerava i Tužilaštvo Kantona Sarajevo, Kreso je naveo da je tehno-ekonomska studija bila frizirana i da je riječ o promašenoj investiciji koja je „BH-Gas“, odnosno građane, koštala više od 40 miliona KM.

– Smatram da su kriteriji izbora projektanta, nadzora i izvođača radova te firme za inspekciju cijevi bili namješteni, budući da su sve kompanije iz Zagreba i da su bile u sprezi s obzirom na to da komisija Federalnog ministarstva prostornog uređenja nije izdala upotrebnu dozvolu – napisao je Kreso u prijavi.

Bečarević je nedavno osporio sve ove navode, tvrdeći da je on u FUP-u dao iskaz kao svjedok i da je sam sve prijavio Tužilaštvu, misleći na uprave koje su naslijedile ove projekte, a nisu ih okončale do kraja.

Spiskao novac na poklone i čašćavanja u restoranima

Kreso je u prijavi naveo i da je Bečarević u vrijeme dok je obnašao funkciju direktora potrošio 127.061 KM na reprezentaciju te 148.689 maraka na poklone, bez ikakve evidencije o tome na šta su sredstva utrošena. Prijava se odnosi i na utrošak sredstava kompanije za donatorstva i sponzorstva, ali i na štetni ugovor o poslovnom odnosu „BH-Gasa“ i firme „Birač“ Zvornik.

Početak gradnje plinovoda Visoko – Brnjaci ozvaničili Branković i Bečarević prije 11 godina!

U arhivu zvanične stranice Vlade FBiH još se može pronaći i saopćenje od 11. decembra 2007. godine u kojem je ozvaničen početak gradnje plinovoda Visoko – Brnjaci. Sve su i fotografijom ovjekovječili Bečarević i tadašnji premijer Nedžad Branković. Za plinovod je rečeno da će biti završen već u martu 2008. godine te obećano još svašta.

– Jučer su premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković i direktor “BH-Gasa” Almir Bečarević u Brnjacima kod Kiseljaka svečano obilježili početak gradnje plinovoda Visoko – Brnjaci dužine od 18,5 kilometara.

– I na ovaj način želimo omogućiti mladim ljudima da se bave biznisom i ostanu raditi i živjeti tamo gdje su rođeni – rekao je na svečanosti premijer Branković.

Iz Brnjaka, kao čvorišta, bit će nastavljena izgradnja dionice plinovoda prema Kreševu (17 km), te prema Kiseljaku i Fojnici (22 km). Riječ je o zajedničkom projektu “BH-Gasa” i privatne kompanije “Stanić Group Industry”.

Očekuje se da će cjelokupni posao biti završen za četiri mjeseca, a najkasnije do ljeta iduće godine, a ukupna vrijednost investicije je 33 miliona maraka.

Kako je kazao federalni ministar energije, rudarstva i industrije mr. Vahid Hećo, Vlada FBiH i ovo ministarstvo planiraju još mnogo razvojnih projekata u sektoru plina – navedeno je u saopćenju Vlade FBiH od 11. decembra 2007. godine.

Autor: M. AŠČIĆ

avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close