BiHPolitika

Pitanje Mostara: HDZ i SDA priznali politički poraz: Propali dogovori u tišini…

Samo par sedmica prije isteka roka za implementaciju presude Ustavnog suda BiH, dvije partnerske političke stranke (SDA i HDZ) izlaze u javnost sa potpuno suprotstavljenim pristupima rješavanju problema Mostara, čime, praktično, priznaju zajednički politički poraz.

Nakon što je u ponedjeljak uveče razgovarao sa stranačkim rukovodstvima SDA u Mostaru i HNK, predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da će ova stranka „naravno braniti jedinstveni Mostar i pozicije Bošnjaka zagarantirane Dejtonskim sporazumom“.

Naglasio je kako će Centrala SDA, „do kraja stajati iz rukovodstva stranke u Mostaru“, a da je njihovo (SDA Mostara i HNK) da prate interese Mostara i posebno Bošnjaka. „To je narod koji je puno propatio ovdje i naše je da ih podržimo i to će tako biti do kraja“, izjavio je Izetbegović.

Govoreći o političkim prilikama u Mostaru Izetbegović je rekao da je SDA u cilju da se pronađe rješenje za Mostar, kao i da je ono što je izašlo u javnost bilo zajednički projekat SDA i HDZ BiH, uključujući i postojanje „podjedinica“.

„Dogovarali smo se kako nazvati te podjedinice, imamo papire na kojima smo zajedno ispisivali primjedbe i dodavali ponešto i ne znam zašto je HDZ BiH jednog dana napravio prijedlog HNS-a i izmakao se u toj situaciji“, kazao je novinarima predsjednik SDA, dodavši kako sada „od svega toga nema ništa i da to nije tako trebalo da se dogodi“.

Izetbegović je mišljenja da su se u tišini trebali približiti stavovi dvije stranke i onda se u javnosti pojaviti sa nečim, što, kako kaže, „može proći“.

Što se tiče mogućeg nastavka pregovora SDA i HDZ BiH oko Mostara, Izetbegović je rekao da on „nažalost nije optimista, obzirom na ovakav obrat“.

„Političke stranke imaju pravo i na takve stvari samo ne vidim šta se time riješava. Ni danas mi nije jasno zašto su napravili jedan takav obrat“, zaključio je Izetbegović.

Iz izjava Bakira Izetbegovića posve je jasno da je u cijeloj priči oko uređenja Mostara postojao zajednički dogovor (SDA-HDZ) da se sve dogovara „u tišini“ i zakulisno, bez znanja i učešća javnosti.

Sada kada se „u minut do dvanaest“, samo par sedmica prije isteka roka za implementaciju presude Ustavnog suda BiH, dvije partnerske političke stranke potpuno suprotstavljenim pristupima rješavanju problema Mostara, praktično, priznaju politički poraz.

 

(Vijesti.ba)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close