Pitanja o seksu na koja biste trebali znati odgovore

Kad je seks u pitanju postoji jako puno pitanja na koja nikad vjerovatno niste uspjeli dobiti odgovor

(Index.hr)

Tome je tako iz više razloga: neke će stvari zauvijek biti tabu teme, neke se previše “napuhavaju” pa je nemoguće u moru informacija pronaći prave, a za neke ste jednostavno sami odlučili donijeti zaključke koji vam najviše pašu, bez obzira na to što su možda u potpunosti netočni.

Stranica iVillage na jednom je mjestu sakupila uobičajena pitanja o seksu na koja vjerojatno znate odgovore, ali za svaki slučaj provjerite što je činjenica, a što zabluda i koliko ste u pravu.

Penis se može slomiti za vrijeme seksa

U penisu ne postoje kosti, ali on se svakako može slomiti. Ta se ozljeda naziva fraktura penisa i vrlo je bolna, a može je uzrokovati agresivan seks ili nagla promjena poze. Nakon što se to dogodi, operacija je nužna. Ako niste vjerovali da je to uistinu moguće, sad znate, pa pokušajte ipak biti malo oprezniji.

Ako kondom pukne to ćete osjetiti

Najvjerovatnije nećete. Do pucanja može doći ako je kondomu istekao rok trajanja, ako je čuvan na mjestima česte promjene temperature ili ako za vrijeme seksa nema dovoljno lubrikacije. Na njemu mogu nastati male rupe kojih sigurno nećete biti svjesni, a stručnjaci savjetuju da kondome čuvate na suhom i hladnom mjestu, te tako smanjite mogućnost pucanja.

Sifilis je bolest prošlosti

Sifilis više nije česta spolna bolest, ali nije niti neprisutan. Između 2004. i 2008. godine zabilježeno je znatno širenje, a samo 2006. u SAD-u je prijavljeno čak 36.000 slučajeva zaraze.

Ne možete ostati trudni dok dojite

Iako za to vrijeme nemaju menstruaciju, u prosjeku nešto manje od jedne u 100 žena može ostati trudno još dok aktivno doji, unutar šest mjeseci nakon poroda. Naime, iako za vrijeme dojenja žensko tijelo proizvodi hormone koji onemogućavaju ovuliranje, žene mogu ostati trudne pri ovulaciji dvije sedmice prije prve menstruacije, za koju nisu svjesne da dolazi.

Herpes se može prenijeti samo ako je vidljiv na koži

Ako mislite da u trenutku kad nestanu ranice više ne postoji mogućnost zaraze, potpuno ste u krivu. Čak i ako više nije “vidljiv”, virus genitalnog herpesa još uvijek se može prenijeti. Opasnost od zaraze smanjit će upotreba kondoma, ali najbolje se ipak ne u puštati u odnos s osobom zaraženom genitalnim herpesom.

Možete biti alergični na spermu

Istina. Postoji mogućnost da se razvije alergija na spermu, a kao i kod drugih alergija, manifestacije su razne: od svrbeži do anafilaktičkog šoka. Pritom se, jasno, trebate obratiti liječniku za pomoć, a najučinkovitije sredstvo borbe protiv ove nevolje je, pogađate – upotreba kondoma.

Ako muškarac ima velika stopala ili šake ima i veliki penis

Nažalost (ili nasreću) ovo je ipak samo obična zabluda. Stručnjaci nisu našli nikakvu korelaciju između veličina ovih dijelova tijela.

Ako muškarac ne može postići erekciju, žena ga ne “napaljuje”

Postoji mogućnost da je nedovoljna privlačnost razlog izostanka erekcije, ali najčešće to nije slučaj, tvrde stručnjaci. Oni kažu da najčešće do erektilne disfunkcije dolazi ako se muškarci “previše trude” te se jednostavno slome pod pritiskom. Osim toga, uzroci mogu biti i stres, depresija, previše alkohola ili umor.

Spolne bolesti uzrokuju rak

HPV je spolno prenosivi virus koji može dovesti do raka. Njime je zaražen velik broj ljudi, a neki ga imaju i bez da su toga svjesni. Postoji otprilike 40 različitih vrsta ovog virusa i većina ih prođe bez da uopće znamo da smo ga imali, ali neki uzrokuju rak na grliću maternice. Vjerovatnost obolijevanja od raka povećana je i kod ljudi zaraženih HIV-om.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close