Evropska komisija: Budimir nije kriv za krizu vlasti

Komentirajući napise u medijima u vezi sa sadržajem Kvartalnog izvještaja o ekonomskim pitanjima zemalja kandidatkinja i pretpristupnih zemalja za članstvo u EU, portparol Delegacije EU u BiH/EUSR Andy McGuffie je kazao kako su objavljeni pogrešni zaključci.

Hronološki pregled

– Pogrešno je izvesti zaključak da ovaj redovni monitoring-izvještaj o ekonomskim pitanjima prebacuje krivicu na bilo čiju adresu u FBiH. Tekst iz ovog izvještaja Generalne direkcije Evropske komisije za ekonomska i finansijska pitanja pruža pregled činjenica u vezi sa predočenim ekonomskim podacima. Izvještaj, ustvari, navodi razvoj događaja. EU i dalje smatra da se pitanje vlade u FBiH mora riješiti od svih relevantnih institucionalnih i političkih lidera u FBiH kroz dijalog koji je uspostavljen, istakao je McGuffie.

Podsjetimo, Nezavisne novine su u srijedu objavile da je, prema stavu Evropske komisije, predsjednik Federacije BiH Živko Budimir glavni krivac za krizu vlasti. Ono što nisu objavili jeste da se u izvještaju hronološki spominje razvoj događaja u BiH u ovome kvartalnom izvještaju. Stoga su u EK-u izrazili žaljenje što su činjenice u monitoring-izvještaju pogrešno protumačene.

Prateći hronološko stanje, u izvještaju je navedeno: “Vijeće ministara konačno je rekonstruisano u oktobru kada su članovi iz SDA zamijenjeni predstavnicima SBB-a. Kriza vlasti se, međutim, nastavila jer je predsjednik FBiH u decembru odbio zahtjev da se otpuste članovi Vlade FBiH iz SDA, HSP-a i NSRB-a, iako oni nisu dio nove većine koja je formirana ljetos”, navedeno je u izvještaju, a iz EK-a još jednom poručuju da nije bila namjera ikoga optužiti za krizu vlasti, već samo dati pregled događanja u BiH.

Spomenimo i da u izvještaju stoji da je 19. decembra Odbor MMF-a odobrio prvi pregled stand-by aranžmana s BiH koji je rezultirao puštanjem druge tranše od 59 miliona eura.

Unutrašnje pitanje BiH

Portparola McGuffieja smo upitali i da prokomentariše navode predsjednika HDZ-a 1990 Bože Ljubića o rekonstrukciji Vlade FBiH, koji je kazao: “U tom projektu s nama rade i naši prijatelji iz međunarodne zajednice”.

– Promjene u koalicijama su unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine – to je pitanje za političke stranke. No, ko god da je u vlasti, ima odgovornost da osigura provođenje neophodnih reformi. Evropska unija je jasno rekla da želi potpuno operativne vlade što je prije moguće. To je neophodno ako BiH želi ispuniti očekivanja svih svojih građana kako bi se poboljšala ekonomska situacija i postigao napredak ka EU, odgovorio je McGuffie.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close