Prijatelji u šoku, porodica šuti, policija na nogama

Misteriozni nestanak akademika Sulejmana Redžića uzburkao je javnost u Sarajevu i šire, a posebno je pogodio njegovu rodbinu, prijatelje i kolege s Prirodno-matematičkog fakulteta, čiji je redovni profesor. MUP Kantona Sarajevo od 9. januara, kada je prijavljen nestanak Redžića, do danas nema značajnijih informacija o ovom slučaju. To je za naš list potvrdio Irfan Nefić, portparol MUP-a.

– Od trenutka kada je prijavljen nestanak, pokušavamo doći do informacija o akademiku na sve načine. Provjeravali smo u bolnicama, hotelima, planinarskim domovima, čak smo pokušali doći do informacija i posredstvom svojih područnih uprava – kazao je Nefić.

On je istakao da su priče da je akademik Redžić na dan nestanka otišao u šetnju prema Trebeviću samo nagađanja te da policija još nema određenu lokaciju na kojoj vrši intenzivniju potragu.

Bio uzrujan

Prema informacijama koje smo dobili od profesorovih prijatelja, s njim je posljednji kontakt uspostavljen 3. januara i otad mu se gubi svaki trag. Tog dana je od Redžića e-mail dobio Adil Kulenović, član “Kruga 99”, na čijem je čelu nestali akademik. Kulenović nam je ispričao da je posljednji put Redžića vidio prije Nove godine, kada su održali sastanak “Kruga 99”.

– U mailu mi je napisao da je izgubio mobitel i zamolio me da predsjedavam narednom sesijom “Kruga 99”, koja se održala u nedjelju, 6. januara. To nije bilo ništa neobično jer se i prije dešavalo. Poslije toga se nismo ni vidjeli ni čuli – kaže Kulenović.

On dodaje da je e-mail o izgubljenom mobitelu shvatio kao Redžićevu poruku da mu je potreban odmor.

– Nakon što je prošlo nekoliko dana, a Redžić mi se i dalje nije javljao, pozvao sam njegovu porodicu. Tada smo ustanovili da je misteriozno nestao te da niko ne zna gdje se nalazi – navodi Kulenović.

Prema riječima njegovog kolege, akademika Muhameda Filipovića, Redžić nije slovio za čovjeka koji bi tek tako nestao, a da se ne javi porodici ili prijateljima.

– Posljednji put sam ga vidio vrlo uzrujanog i nervoznog zbog izbora koji se održao u Akademiji nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH). Dogovorili smo se da o tome razgovaramo na Akademiji u ponedjeljak, uoči Nove godine, međutim, on se nije pojavio – tvrdi Filipović.

Stupili smo u kontakt i s Rifatom Škrijeljom, dekanom Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF), gdje je Redžić radio kao profesor. On nam je kazao da je Redžić na radnom mjestu posljednji put bio 28. decembra.

Studenti u potrazi

Prema evidenciji, napustio je fakultet oko 16.20 sati. Otad nismo kontaktirali, pa sam nazvao njegovu suprugu, koja, također, nije znala gdje se nalazi. Cijeli slučaj obavijen je velom tajni. Mnogo je nejasnih situacija – priča nam Škrijelj.

Prema njegovim riječima, postoji inicijativa među studentima i uposlenicima PMF-a koji su i sami spremni uključiti se u potragu za kolegom i prijateljem.

– Nije nam problem da pretražimo svako brdo oko Sarajeva u nadi da ćemo pronaći profesora. Prvo trebamo kontaktirati MUP KS da vidimo je li dozvoljeno samostalno krenuti u potragu, jer ne želimo da ometamo istragu koja je u toku – kaže zabrinuti dekan.

Pokušali smo stupiti u kontakt i s porodicom nestalog profesora. Međutim, našu ekipu, koja je posjetila porodičnu kuću na Bistriku, vratili su s kapije uz obrazloženje da ne žele davati nikakve izjave.

Pretraga bolnica i hotela

Portparol MUP-a KS Irfan Nefić kazao nam je da od dana kada je prijavljen nestanak policija istražuje ovaj slučaj, ali da još nemaju više informacija o tome gdje bi mogao biti.

– Policija provjerava bolnice da bismo uvidjeli je li Redžić potražio medicinsku pomoć. Također, provjeravaju se i sva mjesta u kojima bi Redžić eventualno mogao biti – kazao je Nefić i dodao da su uputili upit i Graničnoj policiji BiH da bi provjerili je li prešao granicu naše zemlje.

Dnevni avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close