Pismo podrške direktora Festivala MESS kolegama u Mostaru

Povodom štrajka Sindikata Narodnog pozorišta u Mostaru

 PISMO PODRŠKE DIREKTORA FESTIVALA MESS KOLEGAMA U MOSTARU

(SARAJEVO, 02. april, 2014) Povodom štrajka Sindikata Narodnog pozorišta Mostar koji je pokrenut zbog izrazito teške situacije u toj kulturnoj ustanovi, direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Dino Mustafić uputio je otvoreno pismo podrške mostarskim, ali i svim drugim kolegama i kolegicama, kulturnim djelatnicima.

“Mi više nemamo vremena, moramo zaustaviti ovo ponižavanje umjetnika u BiH, naše kolege u Mostaru se suočavaju sa brutalnim ubijanjem Kulture, nisu u mnogo boljoj poziciji niti sarajevski, tuzlanski, zenički, banjalučki umjetnici/ce, zato se moraju jasno prozivati pojedinci i političke partije koje zatiru tragove naše duhovnosti, pretvaraju našu zemlju u etno parče teritorije umjesto u evropsku i civilizovanu državu.

Pozivam svoje kolege da svaki put, pred predstavu, koncert, izložbu, kino projekciju čitamo imena i prezimena odgovornih za bijedno stanje bosanskohercegovačke kulture.

Solidarišući se sa kolegama u Mostaru, pred svaki multimedijalni i internacionalni program predstojećeg Modula Memorije mi ćemo to činiti sa MESS-ovim programima.

Društvo koje su nam namijenili političari iz neretvansko-hercegovačkog kantona je društvo nasilja, netolerancije, podjela, jer misija i biće Kulture je da spaja, oplemenjuje, cini nas boljim i otvorenijim za druge. Zato mučenje i mrcvarenje institucija Kulture je sistemski akt višegodišnjeg masakra umjetnosti u Mostaru i BiH.

Nadam se da će i ostali umjetnici prepoznati da mostarske kolege štite integritet umjetničkog poziva, tako da ih nećemo ostaviti same u borbi za njihova i naša prava. Mi imamo velike saveznike u toj borbi, našu publiku!”

Dino Mustafic, direktor Festivala MESS, reditelj

magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close