Picula: Istječe vrijeme kandidatima za prilagodbu politici EU-a

Nekim aspirantima na članstvo u Europskoj uniji istječe vrijeme za prilagodbu zajedničkoj politici, rekao je u srijedu Tonino Picula koji najnovije izvješće Europske komisije o napretku sedam zemalja smatra “dosad najoštrijim”.

Europski povjerenik za proširenje Stefan Fuele predstavio je u srijedu svoje posljednje izvješće u kojem si je, kaže Picula, nakon pet godina “dopustio nešto trpkiju, oštriju ocjenu”.“Bilo ga je vrijedno danas čuti jer je bio direktniji nego inače u ocjenama napretka”.

Kad je prilagodba europskoj zajedničkoj politici u pitanju, Fuele je prije svega mislio na Bosnu i Hercegovinu, ali i na Srbiju, rekao je Picula, “zbog njihova u najmanju ruku labava odnosa prema Putinovoj Rusiji koja očito krši norme međunarodnog prava i postavlja se neprijateljski prema Europskoj uniji. Fuele nije ostavio nikakvu sumnju da vrijeme u kojem se te zemlje moraju akomodirati zajedničkoj politici istječe”, rekao je za Hinu Picula koji će za koji dan i službeno postati predsjednik izaslanstva Europskoga parlamenta za BiH.

Fuele je najavio da će se 23. i 24. pregovaračkom poglavlju, o pravosuđu i stanju ljudskih prava, pridružiti i 31. poglavlje koje se tiče vanjske sigurnosne i obrambene politika “jer je očito da kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje imaju s problema s usklađivanjem vanjske i sigurnosne politike s EU-ovom”.

Fuele je u izvješću “izlistao svu silu negativnih primjera”, kaže hrvatski europarlamentarac. Posebno je naglasio kako nije dobro što u trima zemljama, Albaniji, Kosovu i Makedoniji opozicijske stranke bojkotiraju rad parlamenta. “To po Fueleu nije dobar način da se bore za svoja stajališta”, kaže Picula.

Najlošije je u izvješću ocijenjen napredak Bosne i Hercegovine. “Za BiH je dao najnegativnije izvješće, upotrijebio je termin ‘vrlo ograničen napredak’ i odmah je razlog tomu našao u manjku političke volje”, rekao je Picula.

Bosanskohercegovačka vlada bavila se najviše sobom, objašnjava Picula. “Čekala se dugo nakon izbora 2010., gotovo godinu i pol, a onda kad se formirala, praktički se cijelo vrijeme bavila sobom i raznim koalicijskim kombinacijama, ali ne i razlogom zbog kojega ljudi izlaze na izbore i biraju političare i stranke, a to je osiguranje nekakva napretka”.

Fuele koristi frazu koja će se, drži Picula, vjerojatno udomaćiti u političkoj terminologiji, da je vrijeme da Bosna i Hercegovina prijeđe iz ‘daytonske faze’ u ‘bruxellesku’.

Uoči izbora u BiH zakazanih za 12. listopada, Fuele zaključuje da su “očito politički i interesi stranaka i dalje ispred interesa cijele države i njezinih građana. On se nada što skorijem konstituiranju vlade nakon ovih izbora, nakon čega će se sva ova stagnacija morati mijenjati, a vlast će morati prionuti poslu”, kaže Picula koji na skorim izborima ne očekuje promjene jer je sustav nepromijenjen.

“Nisam siguran koliko će nade građana BiH i međunarodne zajednice pa i susjeda, biti potvrđene rezultatima izbora jer ne vidim neka nova lica, nisam u kampanji čuo nove ideje. Ako ih je i bilo, pitanje je hoće li dobiti potvrdu biračkoga tijela jer nisu napravljene pretpostavke da se izbori drugačije završe”.

U okviru daytonskoga sustava rezultati će uvijek biti otprilike isti, kaže Picula.

“Prvo treba promijeniti sustav, pa onda ići na izbore jer u okviru ovakvog daytonskog sustava, dobivaš uvijek otprilike iste rezultate: potvrđuje se jedna politička klasa kojoj je dobro u daytonskom ambijentu i koja ne nalazi dovoljno motiva da povede zemlju u tu bruxellsku fazu”, ocijenio je Picula skore bosanskohercegovačke izbore.

Po njegovim riječima, takva daytonska BiH koja stagnira postaje preskupa i neodrživa.

“Čini mi se da međunarodna zajednica kao i BiH nema više vremena jer se sigurnosni politički i gospodarski ambijent mijenja zadnjih nekoliko godina i ta vrsta stagnacije postat će preskupa i nakon nekoga vremena i potpuno neodrživa”, rekao je.

Picula smatra da svaki budući projekt “svakako mora biti dogovoran”. “Daytonska Bosna i Hercegovina, ovakva kakva je, istrošena, na neki način ulazi u posljednji krug. Nakon toga to će sigurno biti mijenjano, nadam se, nečime daleko solidnijim”, rekao je.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close