Visoko

Petu godinu zaredom: Visočanka Nejra Mlačo dobitnica nagrade “Ponos dekana”

Mlada Visočanka Nejra Mlačo, studentica šeste godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu petu godinu zaredom dobitnica je nagrade “Ponos dekana”, nagrade koja se dodjeljuje najboljim studentima svake studijske godine ovog fakulteta. Na manifestaciji koja je organizovana u Sarajevu uručeno je ukupno deset nagrada za šest studenata nacionalnog programa i četiri studenta koji nastavu prate na engleskom jeziku, a osim priznanja studentima je dodijeljena i nagrada od po 1000 KM. Nejra je ovim priznanjem zasigurno “zacementirala” sebe na mjestu predviđenom za najbolje studente ovog fakulteta u posljednjoj dekadi, a možda i više, te je ovo još jedna potvrda njenog uspješnog studiranja proteklih šest godina.

“Drago mi je da je dodjela ovih priznanja postala tradicija na Medicinskom fakultetu, jer naš fakultet traje šest godina i tek na kraju dobivamo diplome i nagrade od strane Univerziteta, pa je odlično da postoji ovakvo priznanje za najbolje studente da bi i u toku studija dobili podršku. Ovo je svakako potvrda da smo uložili veliki trud u svoje obrazovanje, te ohrabrenje za ono što slijedi u budućnosti”, istakla je Nejra, koja je na odličnom putu da nastavi stopama svog oca, inače istaknutog doktora Akifa Mlače.

MEDICINA JE NAJHUMANIJI POSAO

“Svi su od početka očekivali da ću se opredijeliti za medicinu upravo zbog oca, ali moram biti iskrena i reći da sam na početku bila protiv toga. Ipak, tokom srednjoškolskih dana sam uvidjela šta je to medicina, koliko možemo kroz nju pomoći ljudima i povratka više nije bilo. To je bio jedini poziv koji sam željela i koji uostalom želim do kraja života. Nisam htjela posao koji bih radila samo za platu, nego nešto što će imati konkretan rezultat i nešto za što se isplatilo truditi i raditi, a mislim da je medicina jedan od najhumanijih mogućih poslova”, dodala je.

Pored redovnog studiranja, Nejra je prošle godine bila dio bh. tima studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koji je učestvovao na Studentskom kongresu neuroznanosti – NeuRi na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Kongres je održan u sklopu projekta InciSioN Bosnia and Herzegovina, a tom prilikom bh. studenti su prezentovali pet naučno-istraživačkih radova. Nejra je tada prezentovala rad o značaju hirurškog tretmana glioma visokog stepena, pod mentorstvom dr. Mersada Baručije sa Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Neven Krajišnik / Naša Riječ

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close