Peradarska proizvodnja na izdisaju

Zbog snažnog pritiska lobija, niskih podsticaja, prestrogih uslova za ulazak u trgovačke lance i neispunjavanja standarda za izvoz u EU, peradarska proizvodnja u RS je na izdisaju, istakli su u Udruženju živinara RS.
Desimir Živanić, prvi čovjek ovog udruženja i vlasnik preduzeća “Živanić DS” iz Prnjavora, istakao je da je živinarstvo RS od perspektivne grane privređivanja u posljednjih nekoliko godina spalo na najniže grane, pišu Nezavisne.
“Primorani smo da zbog kriznih uslova rada i smanjene likvidnosti pravimo ogromne rezove u proizvodnji. Sve je osjetniji trend gašenja velikog broja malih pilićarskih farmi”, konstatovao je Živanić ukazujući da je njegova firma u odnosu na 2011. godinu prepolovila proizvodnju.
On je istakao da domaća proizvodnja piletine, nedovoljno podržana subvencijama, nema snage da se bori sa pritskom stranih lobija i ne može da zauzme ni najlošije pozicije u trgovačkim lancima.
“Mi nemamo novac da platimo skupa mjesta u trgovačkim lancima. Sa druge strane, praksa je pokazala da se na naplatu posla sa trgovačkim centrima čeka veoma dugo, što je za nas u trenutnim uslovima pogubno”, rekao je Živanić.
On je rekao da negativnim okolnostima poslovanja nimalo ne doprinosi činjenica da Hrvatska 1. jula ulazi u EU.
“Zbog nemarnosti naših agencija i institucija prekasno smo se uključili u postupak ispunjavanja EU standarda proizvodnje, tako da sada nema nade da ove standarde dobijemo na vrijeme. Podsjećam da su se hrvatski živinari pred ulazak Mađarske u EU našli u poziciji sličnoj našoj danas. Međutim, oni su upumpali novac u živinarsku proizvodnju, povukli sredstva IPA fondova, standardizovali svoj rad i preživjeli”, rekao je Živanić.
Podsjećanja radi, evropska inspekcija (FVO) je već u dva navrata dolazila da kontroliše lance proizvodnje bh. piletine i mogućnost njenog izlaska na tržišta EU. FVO je oba puta u konačnici rekla “ne” izvozu piletine iz BiH i to zbog nepostojanja adekvatnih laboratorija za kontrolu i odsustva koordinacije u nadležnostima između entitetskih i krovnih agencija i ministarstava koji pokrivaju ovaj sektor.
Nemanja Vasić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, smatra da domaći živinari nemaju opravdanje da isključivo negativno posmatraju buduće nove trgovinske uslove sa Hrvatskom.
“Iako je neupitno da dio izvozno orijentisanih proizvođača zbog neispunjavanja EU standarda neće moći na hrvatsko tržište, veoma je važno naglasiti da će upravo ova okolnost dovesti u bolji položaj domaće proizvođače na tržištu BiH. Naime, hrvatska piletina će nakon 1. jula biti carinski opterećena, a samim tim i značajno skuplja od domaće, što će svakako biti vjetar u leđa za naše živinare”, rekao je Vasić i podsjetio da je 28 odsto agroindustrijskog sektora Hrvatske izvozno orijentisano ka BiH.
On je komentarišući negodovanja domaćih živinara o teškim uslovima poslovanja sa trgovačkim lancima istakao da entitetske vlade moraju snažnije izvršiti pritisak na trgovačke kompanije kako bi u njima bili stvoreni bolji uslovi za domaće proizvođače.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close