EU: 20 milijuna za poduzetništvo u BiH

Martin Schieder, šef Operativnog odjela za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Izaslanstvu EU-a i EUSR-a, istaknuo je kako je pred Bosnom i Hercegovinom velik posao jer se prema zadnjim istraživanjima Svjetske banke o zemljama u kojima je najbolje poslovati BiH nalazi tek na 125. mjestu.

“BiH ima velike mogućnosti privlačenja novca iz EU-a za razvoj srednjeg i malog poduzetništva kao i jačanje prekogranične i transnacionalne suradnje, a poželjno je da što skorije uđe u EU zbog iskorištavanja što većeg financijskog ‘kolača’ iz fondova koji je daleko veći od onog iz fondova za prekograničnu suradnju”, kazao je Schieder tijekom radionice o IPA-1 i IPA-2 komponentama na Međunarodnom gospodarskom sajmu Mostar. Govornici su istaknuli kako se neke bitne stvari moraju što hitnije uraditi, između ostalog i strategija razvoja za mala i srednja poduzeća.

“EU je osigurao 20 milijuna eura sredstava u smislu potpore lokalnim gospodarstvenicima u BiH. Usredotočili smo se na mala i srednja poduzeća”, kazao je  Schieder. Direktorica Direkcije za europske integracije BiH Nevenka Savić je istaknula kako se završio ciklus programiranja u razdoblju od 2007. do 2013., te da se sad priča o novom proračunu koji će se odnositi na razdoblje od 2014. do 2020.

“Važno je pozicionirati ovaj sektor na vrijeme kako bi se u sljedećem proračunskom razdoblju moglo računati na dodjeljivanje i financijsku potporu za sektor MSP-a, a sve u suradnji svih nadležnih institucija”, dodala je Savić.

Vesna Grković, programska menadžerica za MSP i lokalni ekonomski razvoj pri Izaslanstvu EU-a, rekla je da se može reći kako je u prošlosti oko 25 milijuna eura utrošeno u BiH kroz razne programe u oblasti regionalnog razvoja u smislu potpore MSP-u kroz pružanje konzultantskih obuka i drugih oblika pomoći.

“Kroz IPA fondove imamo nekoliko većih programa tehničke pomoći, jer je sedam milijuna eura u ovoj oblasti u cirkulaciji. Projekti koje provodimo vezani su uz potporu BiH za uspostavu standarda kvaliteta, prije svega ISO standarda, potom ostalih koji će pomoći gospodarstvenicima da budu konkurentni, kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu”, kazala je Grković. Uskoro planiraju objaviti natječaj u smislu potpore lokalnom ekonomskom razvoju kroz lokalna partnerstva u koje misle uložiti oko tri milijuna eura.

Ebdira Biković, programska menadžerica za programe prekogranične suradnje, istaknula je kako se komponente IPA 2 odnose na prekograničnu suradnju, a da se BiH nalazi u tri programa prekogranične i tri programa transnacionalne suradnje. Navela je kako je BiH u bilateralnim programima imala otvorene pozive preko kojih su ugovorili oko 90 poslovnih ugovora te kako bi trebali ojačati institucije koje bi bile u mogućnosti izvući novac iz strukturalnih fondova nakon što BiH postane članica EU-a.

Senad Lulo iz Direkcije za europske integracije naveo je potrebu jačanja stabilnosti i prosperiteta pograničnih područja koja su slabije razvijena od središnjih. Kaže kako se tu radi o jačanju sigurnosti granica, prirodnom kulturnom nasljeđu, ekologiji, na što treba aplicirati projekte na ponuđene grantove. Ističe kako je vrlo bitno pripremiti projekte za kohezijske fondove i fondove za ruralni razvoj jer su to fondovi koji imaju mnogo više novčanih sredstava od fondova za prekograničnu suradnju.

“Bilateralni fondovi za idućih sedam godina iznose oko 30 milijuna eura, a aplikanti iz BiH mogu dobiti čak 14,5 milijuna eura. Već na prvom pozivu za apliciranje je bilo 218 prijava, a 44 su dobile novčana sredstva”, rekao je Senad Lulo, najavivši uskoro i natječaj.

Dnevni list

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close