Pčele Kemala Lilića žive u najneobičnijim košnicama, izgledaju kao prave kuće

Pčelar Kemal Lilića iz Sarajeva ima najneobičnije košnice od svih pčelara u cijeloj Bosni i Hercegovini. Njegove pčele smještene su u košnice koje imaju izgled kao stambene kuće – sa istim krovovima, prozorima, ulaznim vratima, a imaju čak i balkon sa ukrasnom ogradom.

– Ne mogu kazati da je med iz ovih košnica kvalitetniji od meda iz komercijalnih košnica, ali sigurno je moj pčelinjak ljepši i zanimljiviji od većine drugih pčelinjaka – kazao je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Lilić.

Zanimljive košnice ovog veselog pčelara najveći dio godine provode u Kemalovoj bašiti u sarajevskom naselju Pofalići, gdje plijene pažnju prolaznika, a kada dođe mjesec juni, košnice i pčele on odvozi na ispašu u netaknute prirodu.

– Obično je to na obronke Romanije, gdje pčele prikupljaju jedan od najkvalitetnijih medova u cijeloj Bosni i Hercegovini – kaže ovaj pčelar.

Lilić je ratni vojni invalid bez noge. Nastradao je tokom posljednjih ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini, a upravo su mu pčele, kaže on, pomogle da sačuva psihofizočko zdravlje nakon traume koju je preživio.

– Mnogo dugujem mojim pčelama, pa sam im se na neki način htio odužiti. Odlučio sam da za njih izgradim najljepše košnice – ispričao je Lilić, piše NAP.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close