PolitikaRegion

Patrijarh u Uskršnjoj poslanici: Čuvajte svetinju braka

Patrijarh srpski Irinej poručio je vjernicima, u Uskršnoj poslanici, da čuvaju i poštuju svetinju braka, jer je ona temelj zdrave i nerazorive porodice.

“Svjedoci smo sveopšteg otuđenja i razdora, najprije u samoj porodici, gdje je zajednica među supružnicima sve nestabilnija, a međusobno nepoštovanje roditelja ostavlja neizbrisivu ranu na dječjim dušama. Ne možemo tražiti svoja prava ugrožavajući tuđa”, naveo je patrijarh.

Irinej je dodao da je potrebno da iskrenost i uzajamno praštanje treba da krase svaku porodicu.

“Čedomorstvo, najveći zločin ovoga vijeka, nažalost, prisutno je i u našem narodu. Prema statističkim podacima, svake godine u Srbiji nestaje čitav jedan grad. U svjetlosti Hristovog Vaskrsenja svako začeće, rođenje i svako ljudsko biće jesu dar Božji koji ima vječni smisao i rađa se za vječnost”, naveo je on.

Patrijarh je dodao da u danima radosti, povodom praznika, ne treba zaboraviti ni ljudsku bol, patnju i stradanje, kao ni bolesne, stare i iznemogle, siromašne, izbjegle i prognane, prenosi Beta.

“Neprestano sastradavamo sa sveštenstvom i monaštvom, sa našim vjernim narodom i djecom Kosova i Metohije, koji su naša savjest i bez kojih je srpska duhovna svijest slaba i ništavna. Okrepljeni vašom snagom i odlučnošću, neprestano prinosimo molitve da istrajete i da nam svima kosovski zavjet bude most između nebeske i zemaljske Srbije. Mi ne smijemo zbog nepravde klonuti, ne smijemo se uplašiti, već se opredijeliti za Carstvo nebesko sa svetim knezom Lazarom, koji je prinio žrtvu kao i vi što danas prinosite”, naveo je patrijarh.

On je dodao da nepravda nije mimoišla “mnogostradalni, ali nikada pogaženi i poniženi” srpski narod koji iduće godine proslavlja osam vijekova samostalnosti crkve i države.

“To nam daje pouzdanje i potvrdu da smo mi narod vođen svetima – svetim Simeonom, Svetim Savom i svetim kraljem Stefanom Prvovenčanim – koji za svagda srpski narod utemeljiše na krajeugaonom kamenu – Vaskrslom Hristu”, poručio je Irinej u Uskršnjoj poslanici.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close