logo
bios

Paraolimpijka Kazazić u Italiji osvojila dvije zlatne medalje: Nova odličja u Ilminoj riznici

Objavljeno prije 4 godine . u sub, feb 20th, 2016

Sarajka Ilma Kazazić, prva bh. paraolimpijka u alpskom sijanju i najbolja sportistkinja BiH i najuspješnija bh. skijašica za osobe s invaliditetom, u četvrtak je u Ravascletto – Zoncolan, Italija osvojila dvije zlatne medalje u alpskom sijanju u slalomu i veleslalomu u seniorskoj konkurenciji za osobe s invaliditetom.

Sezona za uspjehe

Ova uspješna sportistkinja rođena je u Sarajevu i članica Udruženja za sport i rekreaciju invalida Općine Novi Grad Sarajevo i članica skijaškog kluba Ilmer i odlična učenica Pete gimnazije na Dobrinji. Nastupala je u ovoj sezoni na nekoliko evropskih takmičenja i na svim se okitila medaljama. Dobru formu je potvrdila i u Italiji na međunarodnom takmičenju u alpskom skijanju gdje je osvojila dvije zlatne medalje.

Ilma Kazazić najuspješnija sportistkinja naše zemlje u sportu osoba s invalidtetom imala je skijašku sezonu iz snova, a i sam priznaje da se nije nadala da će ostvariti tako vrijedne uspjehe. U Italiju je otišla da osvoji jednu od medalja i potrebne bodove za nastup na evropskim, svjetskim takmičenjima i Paraolimpijskim igrama. Od septembra prošle godine do nastupa u Italiji Kazazić je na međunarodnim takmičenjima osvojila pet zlatnih, dvije srebrne i bronzanu nedalju. Po zlatne medalje u Italiju otišla je o trošku svojih roditelja.

Možda bi svi oni koji u ovo državi odlučuju u ime sportista, pogotovu sportista sa invaliditetom trebali malo više pažnje posvetiti sportistima, koji  ime države Bosne i Hercegovine dostojanstveno nose i  promoviraju u stilu pravih ambasadora na svim sportskim borilištima širom svijeta.

Ilma Kazazić je prva. bh parolimpijka koja je u Sočiju na Zimskim paraolimpijskim igrama bila njamlađa učesnica i nosila zastavu Bosne i Hercegovine, a njen trener prof. Senad Turković, bio je najstariji učesnike tih igara.

Sredstva za nastupe

U ovu talentovanu djevojku vrijedi ulagati i trud i novac. Na proteklim utrkama imala je zapažene nastupe i očekivati je da će Kazazić i dalje napredovati, ali joj je potrebna oprema za treninge koja košta više od 5.000 KM.
Ilma Kazazić se posebno zahvaljuje Sabahudinu Delaliću, Paraolimpijskom komitetu BiH, te  Semiru Efendiću, načelniku Općine Novi Grad i njenim trenerima Senadu Turkoviću i Muji Voloder, a posebno je zahvalna svojim roditeljima, koji su puno truda i novaca uložili za njeno bavljenjem ovim zdravim sportom.

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh