Papa Franjo: Svaka vrsta nasilja u Siriji mora biti zaustavljena

Na misi na Trgu Svetog Petra u Rimu papa Franjo poručio je da se što prije treba zaustaviti nasillje u Siriji i da je potrebno pronaći mirno rješenje među braćom kako bi se okončali sukobi. Papa Franjo je pred desetinama hiljada vjernika uputio molitvu Angelus.

“Svaka vrsta nasilja u Siriji mora se zaustaviti, treba se pronaći pravedno rješenje kojim bi se riješili sukobi među braćom”, rekao je papa naglasivši želju za mirnim rješenjem u Siriji.

Istakao je da treba izabrati dobro, da treba reći “ne” mržnji prema braći, svakoj vrsti nasilja i ilegalnoj trgovini oružjem kojom neki žele ostvariti dobit.

“U meni je uvijek postojala sumnja. Da li je ovo stvarni rat ili je rat u kojem se u komercijanle svrhe prodaje oružje, ili je rat ukojem se ilegalno sprovodi trgovina”, rekao je papa.

“Mir zahtijeva strpljenje, za to treba upućivati molitve”, istakao je papa Franjo naglašavajući da je potraga za mirom dug i komplikovan proces.

“Molimo se za Bliski istok. Posebno za Liban. Molimo se za stabilnost koju Liban traži, i za održavanje suživota. Na isti način molimo se i za Irak. Neka prestanu sukobi između različitih vjerskih frakcija, molimo se za primirje. Molimo se za napredak i odlučnost u mirovnom procesu između Izraela i Palestine. Molimo se za Egipat. Za Egipćane, muslimane i kršćane, za njihovu dobrobit, i za izgradnju čitavog društva”, rekao je papa.

Vjerski katolički poglavar papa Franjo zahvalio se vjernicima koji su jučer prisustvovali molitvi koja je upućena za mir u Siriji, na Bliskom istoku i u  svijetu”.

Anadolija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close