Zenica: Policija privremeno oduzela 26 vozila i sedam motocikala

Zenička policija u proteklom periodu privremeno je oduzela 26 vozila i sedam motocikala od vozača koji su počinili veći broj prekršaja iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, te se oglušili na zakonske sankcije, odnosno i pored toga što nisu plaćali novčane kazne, nastavili su sa činjenjem prekršaja. Takvim postupanjem oni predstavljaju opasnost po bezbjednost građana i ostalih učesnika u saobraćaju.

11 trajno oduzetih auta

Kako je utvrđeno, počiniocima ovih prekršaja izrečene su novčane kazne zbog prekršaja u saobraćaju u ukupnoj sumi od dvije do 15 hiljada maraka. To su neplaćene novčane kazne izrečene uglavnom zbog vožnje pod dejstvom alkohola, upravljanja vozilima prije sticanja prava ili vožnje neregistrovanih vozila, prekoračenja dozvoljene brzine kretanja…

Protiv počinilaca takvih prekršaja Općinskom sudu u Zenici dostavljeni su zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka, sa prijedlogom da se privremeno oduzeta vozila trajno oduzmu. U dosad okončanim postupcima, vođenim pred nadležnim sudom, 11 vozila je trajno oduzeto, odnosno počiniocima prekršaja je pored izrečenih kazni za prekršaje, izrečena i zaštitna mjera oduzimanje predmeta, odnosno vozila, dok su ostali postupci još u toku.

Jedno od vozila koje je oduzeto je opel vektra, vlasništvo Mirze T. iz Zenice. Njega su pripadnici uniformisane policije 20. maja na Bulevaru Eze Arnautovića zaustavili u vidno alkoholisanom stanju. Izvršenom provjerom u bazi prekršilaca utvrđeno je da ima više od 50 registrovanih saobraćajnih prekršaja.

– S obzirom na to da je navedeni vozač svojim ponašanjem, tj. učestalim vršenjem prekršaja predmetnim vozilom predstavljao opasnost po javnu sigurnost i sigurnost građana, njemu je u skladu sa članom 22. Zakona o policijskim službenicima ZDK-a i članom 19. stav 2. Zakona o prekršajima FBiH, privremeno oduzeto sporno vozilo koje je izmješteno na službeni parking-prostor PU I. Ovlašteni službenici su protiv te osobe poduzeli mjere i radnje predviđene zakonom, te zadokumentovali počinjene prekršaje, saopšteno je iz Odsjeka za odnose sa javnošću MUP-a ZDK-a.

Veća sigurnost

Prema riječima Aldine Ahmić, portparola Uprave policije MUP-a ZDK-a, i u narednom periodu službenici PU I će nastaviti sa istim aktivnostima, sa akcentom na kontrolu i sankcionisanje povratnika u vršenju prekršaja iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, a sve u cilju postizanja visokog stepena bezbjednosti saobraćaja, te stvaranja što boljih pretpostavki i uvjeta za njegovo normalno odvijanje. Time će se u konačnici postići i veća sigurnost ne samo učesnika u saobraćaju nego i svih građana na području iz nadležnosti Policijske uprave I.

Pijani vozači i neregistrovana vozila

U oblasti bezbjednosti saobraćaja, policijski službenici Uprave policije MUP-a ZDK-a u maju su kontrolisali 10.843 vozila/vozača, kao i 4.066 osoba u automobilima, te Tužilaštvu dostavili 18 izvještaja zbog počinjenih krivičnih djela ugrožavanje bezbjednosti saobraćaja, 46 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, izdali 5.738 prekršajnih naloga, a 60 automobila isključili iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti.

Tokom kontrola u istom mjesecu policija je 366 vozača zatekla kako upravljaju automobilima pod dejstvom alkohola, 101 osobu koja je bila za volanom bez položenog vozačkog ispita, te 203 vozača koja nisu koristila sigurnosni pojas. Također, sankcionisano je i 25 vozača zbog korištenja mobitela tokom vožnje, a evidentirana su i 132 neregistrovana vozila u saobraćaju. Pored toga, izrečene su i tri mjere zabrane upravljanja motornim vozilima.

Radari “uhvatili” 5.671 prekršaj

Stacionarni radari na magistralnim putevima, na lokacijama Donja Vraca – Zenica, Šije – Tešanj i Goliješnica – Žepče, evidentirali su ukupno 5.671 prekršaj. Od ovog broja, 1.979 prekršaja počinili su vozači koji su upravljali vozilima sa bh. registarskim tablama, a za novčanu naplatu ukupan iznos je 75.140 KM, dok su 3.692 prekršaja počinili vozači koji su upravljali vozilima stranih registarskih oznaka, a oni su počinili prekršaje čija je moguća naplativost 143.940 KM.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close