Papa Franjo: Možete na nebo i ako ne vjerujete u Boga, ali činite jednu stvar

Nije važno samo slediti vjeru, bitno je i slušati savjest, kaže papa

Papa Franja napisao je osnivaču novina ‘La Repubblica’, Evgeniju Skalfariju, dugo otvoreno pismo koje je privuklo pažnju publike i donijelo papi brojne pohvale zbog progresivnog načina razmišljanja. Naime, papa je napisao da će Bog oprostiti nevjernicima njihove grijehe ako odluče da slijede svoju savjest. 

 

Odgovarajući na mnoga pitanja objavljena u Skalfarijevim novinama (koji, usput rečeno, nije katolik), papa Franja je napisao: “Pitali ste me da li kršćanski Bog oprašta i osobama koje ne vjeruju i koje ne traže vjeru. Počet ću riječima – a to je osnovna stvar – da je božja milost bezgranična ako dođete pred njega iskrenog i skrušenog srca. Oni koji ne vjeruju u Boga stoga bi trebalo da slušaju svoju savjest. Grijeh, čak i kod nevjernika, javlja se kad ljudi ne slušaju svoju savjest.”

 

Robert Mikens, ‘Tabletov’ dopisinik iz Vatikana, izjavio je da su papini komentari još jedan dokaz da katolička crkva pokušava da se riješi zastarjelog imidža, kojem je doprinjeo papa Benedikt XVI.

 

“Franja je i dalje konzervativan. Ali, na ovaj način on ipak pokušava da ostvari otvoreniji dijalog sa svijetom”, objasnio je Mikens.

 

U odgovoru na ovo pismo, Skalfari je i sam napisao da su papini komentari dalji dokaz da je on sposoban i ima želju da pređe preko svih prepreka na putu prema otvorenom razgovoru sa svima.

 

Podsjetimo, papa je dokazao i svoju veliku otvorenost prema seksualnosti kad je u maju izjavio: “Ako je neko homoseksualnog opredjeljenja i traži Boga, ko sam ja da mu sudim?”, piše Independent.

 

 

(b92.net)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close