„Pandorina kutija“: Svaka četvrta djevojčica i jedan od šest dječaka seksualno zlostavljani

Seksualno zlostavljanje u prosjeku doživi jedna do četiri djevojčice te jedan do šestorice dječaka, a u više od 80 posto slučajeva zlostavljač je osoba koju žrtva poznaje, podaci su navedeni u izvještaju regionalnog projekta za suzbijanje seksualnog nasilja nad djecom „Pandorina kutija“.

Ovaj projekt se, kako nam je potvrdila Ivona Erdeljac, direktorica programa “Seksualno zlostavljanje djece u djetinjstvu” iz Udruženja “Amica Educa” Centra za edukaciju i humani razvoj iz Tuzle, istovremeno se implementira u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj.

Bez kompromisa

Prema njenim riječima, seksualno zlostavljanje djece je najteži oblik zlostavljanja, a istovremeno i jedno od najskrivenijih prijavljenih oblika nasilja nad djecom. Erdeljac kaže da je projekt podržalo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK u saradnji s JU “Dom za djecu bez roditeljskog staranja”, gdje se edukacijski program i provodi.

Voditeljica edukacije je En Korenlisen (Ann Corenlissen), psihoterapeutkinja koja već 20 godina radi u grupnom i individualnom terapeutskom radu sa žrtvama seksualnog zlostavljanja u djetinjstvu. Kako kaže, obećala je sama sebi da neće praviti kompromise te da će bezuvjetno birati stranu djeteta koje je seksualno zlostavljano.

– Shvatila sam da je moja misija izvući problem seksualnog zlostavljanja iz djece – koji je uvijek skriven „u tami“ – “na svjetlost”. To vrijeme da se kreira edukacija o ovoj temi za profesionalce “pomagačkih” zanimanja u Tuzli došlo je 2006. godine. To je jedinstvena situacija jer samo u nekoliko zemalja postoji edukacija o ovoj temi – kaže Korenlisen.

Adekvatna pomoć

Direktorica ovog programa Ivona Erdeljac pojašnjava da on ima za cilj pružiti podršku profesionalcima koji rade s djecom i odraslima da bi stekli više samopouzdanja i mogli u svom okruženju prepoznati žrtve seksualnog zlostavljanja te im pružiti adekvatnu pomoć.

Razbijanje tabua

Erdeljac pojašnjava da će u drugom dijelu programa Udruženje „Amica Educa“ implementirati psiho-edukativne radionice za djecu smještenu u Domu.

– Radionice će obuhvatiti 57 djece te kroz interaktivne razgovore, vježbe, igre, upoznat ćemo ih s temama nasilja i zlostavljanja, odnosno razbijanja tabua – kazala je Erdeljac i navela da će se ovaj projekt razvijati s novim prijedlozima poput edukacije 30 prosvjetnih ranika iz osnovnih škola s područja Tuzlanskog kantona.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close