Malo poznate činjenice o reprezentaciji BiH

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine jedna je od najmlađih evropskih selekcija. Kroz svoju historiju, reprezentacija Bosne i Hercegovine imala je uspona i padova, a ovo su neki rekordi i zanimljivosti vezani za bh. nacionalni fudbalski tim. Zmajevi su u svojoj historiji igrali pred rekordnim brojem gledalaca 10. avgusta 2001. godine.

Tada su gostovali selekciji Irana u Teheranu, a taj je meč prema službenim podacima na stadionu Azadi posmatralo 75.000 gledalaca.

Druga po posjećenosti bila je utakmica igrana 26. maja 2006. godine, kada je protivnik bila Južna Koreja, a na tom je susretu na stadionu Seoul Sang-am bilo prisutno 64.835 gledalaca.

Kada su u pitanju domaće utakmice, rekordna posjeta zabilježena je 6. novembra 1996. godine, kada je na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” u prijateljskom susretu gostovala Italija.

Prema neslužbenim podacima, na toj je utakmici bili prisutno blizu 40.000 navijača.

Najstariji fudbaler koji je zaigrao u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine bio je Fahrudin Omerović.

Omerović je imao 38 godina i 242 dana i po tome je rekorder. Na drugom je mjestu Vlatko Glavaš (37 godina i 235 dana), a na trećem Muhamed Konjić (36 godina i 94 dana).

Najmlađi fudbaler koji je ikada nosio dres reprezentacije Bosne i Hercegovine bio je Miralem Pjanić.

Vezista Rome, kada je 20. avgusta 2008. godine debitovao za reprezentaciju BiH u susretu sa Bugarskom, imao je 18 godina i 140 dana.

Na drugom je mjestu na ovoj listi Haris Handžić sa 18 godina i 147 dana, a na trećem Muhamed Bešić (18 godina i 269 dana).

Najviše utakmica Zmajevi su odigrali na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” na Koševu, 29.

Zeničko Bilino Polje bilo je domaćin Zmajevima na 23 susreta.

(Sport)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close